Нено Димов: Краткосрочно решение за водата в Хасково е да се направят допълнителни сондажи

Тази година морската вода ще е изключително чиста, издал съм заповед за проверки на места, от които може да тръгне замърсяване

Шест от спрените кладенци в Хасково са пуснати, тъй като нормите на уран са паднали под допустимото. Водата обаче все още може да се използва само за битови нужди и не е годна за пиене. Това заяви в ефира на бТВ министърът на околната среда и водите Нено Димов. Очаква се становище на БАН за влиянието на алфа-частиците и здравното министерство да даде индикативни нива, над които не може да се употребява водата.

Той посочи, че краткосрочно решение за питейната вода на Хасково е да се направят допълнителни сондажи, а едно от дългосрочните е да се проучват два язовира.

По повод референдума в Трън, който каза „не” на златодобива, Димов посочи, че сега има обжалване пред съда и той трябва да вземе решение по референдума като процедура. „Ако бъде признат, процедурата ще спре, ако не бъде ще продължи. Един от елементите е да се направи оценка за въздействие по околната среда. Ако находището бъде обявено за национално богатство вероятно референдумът няма да има национален ефект, ще трябва да се прави национален, ако въобще трябва да се прави такова нещо”, обясни министърът.

Той е категоричен, че няма как да се каже дали златодобива ще бъде опасен за хората без да се направи оценка на въздействието.

Министърът заяви, че тази година водата на морето ще е изключително чиста. Проверени са пречиствателните станции, всички работят и предстои да се разшири тази в Китен и Приморско. След края на сезона ще се строи в Айтос нова пречиствателна станция. „Издал съм заповед за проверки на потенциални места, от които може да тръгне замърсяване”, добави още той.

По повод изграждането на изкуствен частен плаж в Созопол и разрушаването на скалите, Димов коментира, че това е установено като незаконно и инспекцията в Бургас е насрочила глоба. „Плажът е държавна собственост и ще бъде предаден на държавата за управление и отдаване на концесия”, каза той.

Министърът посочи, че подкрепя да има строежи и по морето и по планините, но с регламент и правила. Според него ако няма такива планове природата ще пострада най-много.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен