Фестивалът "Дни на класиката" в Балчик вдига завеса за именити изпълнители

От 22 юли

Фестивалът "Дни на класиката" в Балчик вдига завеса за осмото си издание с концерти на именити изпълнители, съобщават от общината, цитирана от БТА. Събитието се подкрепя и организира от общината на Белия град. 
Първи на откритата сцена на морския бряг на 22 юли ще стъпят цигуларите Мартин и Александър Зайранови, които заедно с Варненската филхармония ще изпълнят "Валс на цветята" от Чайковски, "Лято" на Вивалди, "Кармен" на Бизе, "Унгарски танц" на Брамс и други образци на музикалната класика.
Фестивалната публика очаква камерния ансамбъл "Софийски солисти" с "Малка нощна музика" на Моцарт. Формацията ще представи под диригентската палка на Пламен Джуров и популярни творби на Григ, Шуберт, Елгар.
Бисери на оперната и оперетната класика ще прозвучат на 29 юли в изпълнение на хора и оркестъра на Софийската филхармония. Откъси от "Травиата" на Верди, "Дон Паскуале" на Доницети, "Фауст" на Гуно, "Евгени Онегин" на Чайковски, "Хубавата Елена" на Офенбах, "Бохеми" на Пучини са записани в програмата. Солисти на вечерта ще бъдат сопраното Мария Цветкова-Маджарова и тенорът Николай Моцов.
Фестивалният афиш обещава срещи и с македонското трио "Ад Либитум", духовата формация "Солид брас", с Деница Димитрова - арфа, с Люси Дяковска и Държавната опера в Бургас и други изпълнители.
Тазгодишното издание на фестивала ще премине под знака на кампанията "Piano 24" на фондацията "Академика класика" за купуване на концертен роял за община Балчик. Входът за всички фестивални прояви е безплатен.