Цветанов: Корнелия Нинова носи отговорност за „Цанков камък“ (видео)

Никой по никакъв повод не е обвинявал или произнасял присъда

Като бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова носи отговорност за проекта „Цанков камък“, заяви в интервю за ТВ Европа зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. За пореден път обаче той уточни, че в сигнала на ГЕРБ до прокуратурата относно хидровъзела не присъстват никакви имена, а от партията не са я свързвали с корупционни схеми около „Цанков камък“.

Тази седмица Корнелия Нинова обяви, че започва съдебни дела срещу премиера Борисов и депутати от ГЕРБ, заради обвързването на името й с разследването за злоупотреби около строежа на хидровъзела.

„Никой по никакъв повод не е обвинявал или произнасял присъда. Ние сме говорили за политиките, които са правени в този период, когато се е взимало това решение, г-жа Нинова е била зам.-министър на ИЕ. Сами разбирате, че политическият екип в едно министерство и министерството, което прави политиките – отговорност носят министърът и неговия политически екип – това са зам.-министрите. От тази гледна точка ние говорим за политическата морална оценка, която трябва да бъде дадена. Защото сами разбирате, че един такъв сериозен инфраструктурен обект, който е стартиран с около 400 млн. първоначално заложена себестойност, е достигнал до над 1 млрд., а ще произвежда 80 мегавата годишно – сами разбирате, че този проект няма възстановяване в десетилетията напред. Което означава, че е нерентабилен, не е трябвало да бъде правен и ние даваме оценка за политическите решения, които са вземани в мандата на БСП. И това, което сме направили, е да сезираме прокуратурата, защото сме установили, че обществените поръчки, които са били възлагани на НЕК, те са били без да се провеждат по закона, а са възлагани директно", заяви Цветанов.

"Това е пряко нарушение и може би това е допринесло за създаването на усещането за паралелна държава и усещането за тези корупционни схеми, които могат да се реализират, когато една ОП се възлага директно. Много са проектите, които са реализирали БСП през всичките тези години, когато са управлявали и те са били в ущърб на данъкоплатеца и са били с разхищаването на финансови средства, които смятам, че трябва винаги под една или друга форма на тези, които днес искат да бъдат морални стожери на всичко това, което говорят и това, което искат да представят пред обществото“, казва още той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен