Казанлък празнува Съединението

Пред храм „Свети Йоан Предтеча“

С водосвет за здравето и благоденствието на жителите на община Казанлък в храм „Свети Йоан Предтеча“ започна честването на празничния 6-ти септември в Казанлък. По повод Деня на Съединението Община Казанлък събра жители и гости в историческата църковна обител, където преди 132 години на този ден църковните камбани  възвестяват на казанлъчани Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Казанлъшки духовници измолиха Божията благословия да пази българите да сме съединени, с връзките на любовта и уважението.

Почит и признателност към святото дело за обединението на разкъсана България и празник на нейните свобода и съединение прозвучаха в литературната композиция на Народно читалище „Пробуда – 1920“, с. Копринка и патриотичните песни на Смесен хор „Петко Стайнов“ към Народно читалище „Искра – 1860“,  с диригент Младен Станев.

Гостите на празника в двора на 173-годишния храм имаха възможност да разгледат изложба на Община Казанлък с исторически моменти от национално-освободителната борба след тежката присъда на Берлинския конгрес, наложена само няколко месеца след Освобождението на България от Османско иго.

„За едно от най-забележителните и достойни събития в израстването на българската държава“  припомни в словото си пред представители от ръководството на Община Казанлък, общински съветници и родолюбиви граждани директорът на Общинска библиотека „Искра“Анна Кожухарова: “Гордостта ни от този акт се поражда най-вече от факта, че това е едно изцяло българско дело, „чисто българска работа“, както се изразява един от вдъхновителите на Съединението Захари Стоянов.“, разказа тя и завърши с думите „Един днешен прочит на „Съединението прави силата!“ съм убедена, че може да ни помогне в това дело, защото идеалът на Обединена Европа е Евопа на Отечествата.“