Пускат за движение част от бул. "Дондуков" днес

Пробно бяха пуснати и първите трамваи по новите релси

Пускат за движение част от бул. "Дондуков" днес. Участъците са от Министерския съвет до ул. „Г. С. Раковски“ и от ул. „Кракра“ до бул. „Васил Левски“. Въпреки че отсечките ще бъдат отворени за автомобили, строителните дейности по булевард „Дондуков“ продължават, като се очаква движението по булеварда да бъде изцяло отворено в последния ден на октомври.
Точно както бяха обещали от Столична община, с настъпването на първия учебен ден две от отсечките на столичния бул. „Дондкуков“ бяха пуснати. Това са отсечките от Министерския съвет до ул. „Г. С. Раковски“ и от ул. „Кракра“ до бул. „Васил Левски“.
Пробно бяха пуснати и първите трамваи по новите релси. Днес от 07:00 ч. се очаква движението да бъде пуснато.
От фирмата-изпълнител заявиха, че за да се справят в срок с двата обекта, ще работят и през нощта, защото има довършителни дейности. През останалите дни се очаква да се поставят маркировки по пътните платна и да се довършат тротоарите.
Сериозна полемика имаше около бъдещата визия на булеварда. Някои от хората, които живеят в района, настояваха настилката да бъде сменена с асфалт, а други искаха паветата да бъдат запазени. В крайна сметка от Министерството на културата разпоредиха там, където е имало павета, да бъдат пренаредени и да не се поставя асфалт.
С отварянето на двата участъка не приключват ремонтите по бул. "Дондуков“. От утре се затваря движението по още един участък.
Красимир Цоклинов, ръководител на проекта за ремонт на бул. „Дондуков“: Пускаме тези два участъка, а от утре затваряме участъка от бул. „Васил Левски“ до „Раковска“, като там е подмяна на тротоарна настилка, тръбни мрежи, контактни мрежи, релсов път, паважна настилка.
Сериозни спорове имаше и около това дали паветате се поставят качествено. От фирмата-изпълнител увериха, че не е правен компромис с качеството, а на местата, където са забелязани неравности, причината е в това, че паветата се поставят ръчно, а не с машина, и няма две еднакви.
Гаранцията на настилката е пет години, а на релсовия път е осем години.
От фирмата успокоиха, че се движат в срок и се очаква в последния ден на октомври цялото движение да бъде напълно отворено.