В. Горанов: Нека Костов сподели притесненията си за приватизацията

В политиката не трябва да се използват заклинания, но от БСП използват благородството ни за вътрешнополитическа злоупотреба

„Ако Иван Костов има притеснения за приватизациите, да си ги сподели”, каза финансовият министър Владислав Горанов по повод изказването на бившия министър-председател в ефира на БиТВ.

„Тази тема е чувствителна, защото се остава с впечатлението, че се атакува приватизацията. Насочено е срещу бандитската приватизация”, поясни Горанов.

По думите му ако Костов е доволен от свършеното, няма причина да се притеснява. „От погледа на изминалото време, Костов може да бъде оценен като успешен премиер, но приватизацията е един завършен разказ – защо да не зададем нови въпроси”, подчерта Горанов. Той поясни, че нито една сключена сделка няма да бъде развалена и не това е целта на предложените в Конституцията промени.

По време на националното събрание на управляващата партия, ГЕРБ излезе с официална декларация, че никога няма да се коалира със социалистите. „В политиката не трябва да се използват заклинания, но от БСП използват благородството ни за вътрешнополитическа злоупотреба. Те си направиха един много добър дебат дали искат да правят коалиция с нас – никой не ги е канил”, категоричен е Горанов.

Той добави, че в конкретния момент нищо не налага такава коалиция, тъй като управляващото мнозинство е стабилно. „Не сме се опитвали да заглушаваме или подкупваме БСП с едно или друго предложение”, коментира още финансовият министър.

„Номинално коалицията е стабилна, реално – също”, допълни Горанов, като цитира думите на Волен Сидеров – „ако сами не се свалим, няма структурни предпоставки сегашното правителство да бъде свалено”.

„Няма универсална формула за лечение на болното здравеопазване. Оставили сме Кирил Ананиев да предложи стъпки, които трябва да бъдат направени и извършени”, коментира Горанов.

Той добави, че разговорът за здравната карта трябва да се поднови, както и да се приеме предложението за мораториум на откриването на нови лечебни заведения. „Не може в София, например, да има болници толкова колкото има други държави въобще. Тук има над 60 болници, в Холандия са между 60 и 100 в цялата страна”, коментира Горанов.

Финансовият министър изрази доверието си към новия здравен шеф, като по думите му Ананиев ще намери правилната формула.

„Държавата не трябва да отделя пари от бюджета, за да финансира проекта АЕЦ 'Белене'”, категоричен е Горанов.

„Водят се разговори с инвеститори. Ако се появи такъв, който е готов да носи икономическия риск, тогава вероятно ще има такъв проект”, коментира още финансовият министър.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"