След срещата Борисов-Путин – реакциите в парламента

Цветанов: На президента не му прави чест да напомня неща отпреди месеци

Времето ще покаже дали посещението в Русия е било успешно. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни, че премиерът Борисов се старае да защити националния интерес и не би искал да излезе от рамката на единната политика на ЕС.

„Що се касае до Белене, ние стигнахме точно до тази ситуация, благодарение на Корнелия Нинова и нейната партия. В момента има 2 реактора, които са платени от българската държава и трябва да се вземе ясно политическо решение дали този проект може да продължи", отчете Цветанов.

Той отвърна на твърденията на президента, че премиерът се е намесил в законодателната  власт, като го увери че по никакъв начин това не се е случвало. „Напомняйки събития, които са се случили преди няколко месеца, от страна на президента във вчерашния ден - не му прави чест. Защото вчерашният ден трябваше да бъде отдаден на политически коментар за посещението в Русия“, подчерта Цветанов.

Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че е добре, че е имало срещи на президента Радев и премиера Борисов в Русия. „Чрез тези срещи се размразиха отношенията България-Русия. От посещението на Борисов и министрите очаквахме много повече конкретика“, отбеляза Нинова. Тя посочи, че премиерът се е опитал да поправи собствените си грешки за спирането на проектите.

„Извинява се и търси прошка от Путин“, посочи соцлидерът. По думите и от БСП не виждали резултат за България от визитата.

„Имаме откъслечна информация от медиите. Няма да правим предположения, за да няма спекулации“, коментира пред журналисти председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ. Той заяви, че би било добре Бойко Борисов да представи в Народното събрание резултатите от срещата си с Путин. „България е парламентарна република. Би било добре изпълнителната власт да представя резултатите от такива срещи“, поясни идеята си Карадайъ.

Лидерът на Атака Волен Сидеров определи посещението на министър-председателя като полезно за България.

„Като шеф на изпълнителната власт може да придвижи въпроси, теми, които бяха поставени на тази среща“, коментира Сидеров. По думите му фактът, че президентът на Русия е приел премиера е стъпка напред, изгодна за България.