Събарят сградата на галерията в Пловдив

Проектът ще бъде реализиран в съответствие със законовите изисквания и желанията на художниците

В рамките на един месец старата сграда, в която се помещава галерията на улица "Гладстон" № 32, ще бъде съборена. Това заявиха представители от фирма "Главболгарстрой", спечелила провелата се обществена поръчка.

"Тази седмица започваме със събарянето на галерията, която от години се използва от Дружеството на пловдивските художници. Идеята за събаряне на старото помещение и изграждане на новото беше лансирана преди няколко години, като през този период получихме одобрение от гилдията", заяви кметът Иван Тотев. Той посочи, че благодарение на непрекъснатия диалог с председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева, проектът ще бъде реализиран в съответствие със законовите изисквания и желанията на художниците.

Докато траят строителните работи, за нуждите на художниците и организиране на изложби е предоставена къща Нишанян. Осигурено е и помещение, в което те да съхраняват картини, експонати и други вещи.

Новата сграда на галерията ще представлява стоманобетонна конструкция с естествено осветление, идващо от покрива. Стойността на проекта е 3,5 милиона лева, който ще бъде съгласуван от Експертния съвет по устройство на територията и Дружеството на пловдивските художници.

"На сесията на Общинския съвет, която ще се проведе утре, ще се гласува и увеличение на средствата по ремонта на галерията на улица „Съборна“ 14 А в Стария град от 1,1 милион лева на 1,5 милиона", съобщи още кметът. Предложението е на директора на галерията Красимир Линков, а причината е, че не се е явил нито един кандидат, поради което ще се проведе нова процедура за избор на изпълнител.