Тишина - в Добралак разказват приказки!

Започна Работилница за разказване на приказки

В село Добралак, община Куклен, започна Работилница за разказване на приказки. Тя ще продължи до 25-ти юли и ще представи тънкостите на това как разказвачът завладява своята публика и как вдъхва живот на казаното. Изкуството на разказвача е една безкрайна игра между реалност и фикция, а въображението на разказвача се крие именно в умението да създава и оживява образи. Глас, жест и поглед са ключови инструменти за създаването на историята и запомнянето ѝ посредством сетивната ни памет.
По време на работилницата Рафаел Фор ще предложи приказки от Франция и света на френски език, които ще могат да бъдат разказани и на български език. Всеки участник е поканен да донесе със себе си своя приказка на френски или български език. В избраните приказки и легенди ще присъстват следните теми : вода, гора, растения, животни, планини, Родопи.
Работилницата ще предложи:
- Упражнения за изразните средства на тялото (жестове, походка, ритъм, глас)
- Упражнения за словесната импровизация и измисляне на образи и истории
- Игрови упражнения за словесен изказ (слушане, визуализиране на история)
- Упражнения за следване и въплъщаване на нишката на разказа
- Упражнения за пресъздаване на вече чута приказка със собствени изразни средства
Работилницата е предназначена за хора, имащи интерес да разказват истории. Няма изискване за опит в разказването. Работилницата ще се провежда на френски език, с осигурен преводач. Препоръчително е, но не задължително участниците да са изучаващи или свободно говорещи френски език.
Между двама и четирима участници от работилницата ще имат възможността да представят своята приказка по време на представлението „Шепоти“ на 3, 4, 5 август 2018г. в село Добралък. За целта те ще трябва да се включат в репетициите на 1, 2, 3 август 2018г. в село Добралък.
Работилницата е безплатна.
Тя е част от проект "Шепоти" от родопски приказки, от програмата на Пловдив 2019 - Европейска столица на култура. Проектът "Шепоти" се осъществява от френската театрална трупа "Театър по пътя", в партньорство със сдружение "Открити пространства" и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ).