Убиецът на сестрите Белнейски осъди България в Страсбург

Още трима, признати за виновни за едни от най-тежките убийства, осъдиха държавата

Четирима затворници, признати за виновни за едни от най-тежките убийства, извършени през последните години в България, са осъдили държавата в Страсбург, съобщи за Радио Пловдив адвокат Снежана Стефанова от пловдивската колегия, която води делата на трима от четиримата затворници.

Това са Лазар Колев – осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Белнейски, Йордан Петров, станал известен като Кумановския убиец, също излежаващ доживотна присъда, Илиан Михайлов, който ще е в затвора до смъртта си заради подбудителство към убийството на втория съпруг на майка си, както и Стоян Петров, осъден на 20 години затвор за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Последният не е клиент на Стефанова.

Моята прогноза е, че все по-малко ще стават подобни дела в Европейския съд и все повече пред Административния съд, който е компетентен да присъжда парични обезщетения при такива нарушения“, заяви адвокат Снежана Стефанова, която води делата в Страсбург на Колев, Петров и Михайлов.

Осъденият за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски Лазар Колев, сочи, че е държан в постоянно заключена килия в затвора в Пазарджик, изолиран от останалите лишени от свобода. Било му е позволено да общува с други затворници само по време на единия час дневно, когато е извеждан за физически упражнения. Колев обяснява още, че в килията му, която е под 6 кв. м, няма течаща вода или тоалетна, хигиената е много лоша – пълно е с хлебарки и бълхи, а администрацията на затвора не е направила нищо, за да се отърве от тях. Тъй като в килията му няма маса, Колев се храни върху вестник, разстлан на леглото му. През цялото време е държан на изкуствена светлина, а температурата варирала от жега до студ, според сезона.

Всичките затворници, без Стоян Петров, са поискали от Европейския съд по правата на човека обезщетение от по 10 000 евро за лошите условия в затвора и за специалния режим, при който изтърпяват присъдите си. Съдът в Страсбург присъжда 4000 евро на Михайлов и по 3000 евро на Йордан Петров и Лазар Колев, съобщава БНР Пловдив.