Как да опазим околната среда?

Темата обсъдиха ученици и общинари в Пловдив

Как може да бъде опазена околната среда, какви са източниците на замърсяване и как всеки един гражданин може да съдейства за намаляването на замърсяването на природата обсъдиха по време на среща ученици от 11 клас от ОМГ „Акад. Кирил Попов“ и служителите от отдел „Екология и управление на отпадъците“ на Община Пловдив.
Младежите бяха активни и задаваха въпроси по отношение на шума, къде и как функционират измервателните станции на качеството на въздуха. Те научиха, че има и мобилни измервателни станции, които могат да отчетат състоянието на въздуха във всяка една точка на града.
„Общинската администрация осъществява контрол, но отговорността е на всеки един от нас“, заяви Елена Найденова, гл. експерт от отдел „Екология и управление на отпадъците“. Тя сподели, че нормата на фини прахови частици във въздуха е завишена през зимните месеци, когато дърветата нямат листа и когато голяма част от гражданите се отопляват с печки на твърдо гориво. „Причина е и че градът е гъстонаселен и се намира в котловина“, обясниха още тя.
По отношение на опазване на околната среда Община Пловдив работи ежедневно и с други институции – РЗИ, Басейнова дирекция и РИОСВ. На сайта http://ecomonitoring.plovdiv.bg/ всеки може да се запознае и да получи повече информация за въздуха, водата, шума на околната среда и други въпроси, свързани с екологията на града.
„Предстои реализацията на изключително важен проект, който касае пречистването на отпадните води, така наречения „Воден проект“, който засяга и рехабилитацията на пречиствателната станция, както и по-голямата част от улиците в район „Северен“,“ уточни Вяра Колева, главен експерт в отдел „Екология и управление на отпадъците“.
Учениците от Математическата гимназия се интересуваха и от заплащането на таксите за домашни любимци и местата за хвърляне на биологичните отпадъци. Те научиха още, че ако видят нередност трябва да се обадят на Пловдивския общински инспекторат, чиито служители могат да направят проверка по техните сигнали.
„В сайта на Община Пловдив има информация, която показва местата за хвърляне на различен вид отпадък. Гражданите трябва да знаят, че във всеки един от районите има места, където могат да хвърлят мебели, различни видове отпадъци, опаковки, електрическо оборудване, автомобилни гуми, масла, акумулатори или опасни отпадъци от домакинствата“, съобщи началник отдел „Екология и управление на отпадъците“ Василка Чопкова.
В края на срещата учениците бяха по-мотивирани да пазят чистотата на Пловдив, да бъдат отговорни и да не замърсяват.
Информация за местата за предаване на специални отпадъци от бита може да видите на: http://www.plovdiv.bg/razdelno-sabirane-na-bitovi-otpadaci/