Международни сделки се подготвят на Есенния панаир в Пловдив

Своето най-мащабно представяне отбелязва Индия

Български фирми подготвят сделки с чуждестранни участници в Международния технически панаир в Пловдив.  Преговорите започнаха още в първия ден на деловия форум, който бе открит на 24 септември.  В него се включиха над 550 фирми от Европа, Азия и Северна Америка.
Голям е интересът към партньорство с компании от Русия и Чехия. Вниманието привлича и Индия, която се представя с 46 предприятия.
Български производители на електроника и електротехническо оборудване присъстваха на  среща с представители на Тверския регион по инициатива на Българо-руската търговско-промишлена палата. Един от най-важните индустриални центрове на Русия представя на Есенния панаир държавния Фонд за подкрепа на предприемачеството заедно с 40 компании и научно-производствени обединения в различни области: електронни технологии, машиностроене, енергетика и други сектори. Българо-руска конференция за информационни технологии ще се организира през 2019 г.
Оживени преговори се водят и на щанда на Чехия, бизнес лидера на Централна Европа. Лично посланикът на Чехия у нас Н.Пр. Душан Щраух посрещаше гостите в първия ден, когато десетки специалисти дойдоха да видят нови изделия на чешката индустрия. Тя е представена от над 20 водещи компании от енергетиката, строителното и транспортното машиностроене, добивната промишленост и други сектори.
Българският бизнес се интересува от чешките иновации, защото са на високо ниво и защото има много възможности за партньорство, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив и почетен консул на Чехия в града. Експозицията е организирана от  представителството на „Чехтрейд“ в София. Според негови експерти  съществуват добри условия да се създават смесени предприятия и да се излиза на трети пазари.
Своето най-мащабно представяне на Есенния панаир отбелязва Индия, една от най-бързо развиващите се икономики в света. България може да бъде за нас врата към Европа, а ние предлагаме достъп до огромния азиатски пазар, заяви  посланикът на Индия Н. Пр. Пуджа Капур. Според нея индийски компании искат да участват в концесията за летище София, има  потенциал за сътрудничество в областта на информационните технологии, биотехнологиите селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост,  фармацията и медицинското оборудване, логистиката и транспорта. Очаква се да бъдат сключени контракти с български фирми по време на Международния технически панаир, който продължава до 29 септември.
На снимката:   Преговори между български и чешки фирми започнаха още в първия ден на Международния технически панаир в Пловдив.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен