Ролята на библиотеката - център за дигитално включване на възрастни

Ще се проведе кръгла маса в Пловдив

Днес в конферентната зала на Народна  библиотека
„Иван  Вазов“ - Пловдив ще се проведе кръгла маса на тема „Обществената библиотеката - център за дигитално включване на възрастни“.
По време на кръглата маса ще бъдат представени основните резултати от пилотния проект „Дигитални умения за малки и средни предприятия в България“. Проектът се изпълнява от Фондация „Глобални   библиотеки -    България“ в партньорство със Сдружение „Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес“ и Латвийската асоциация за информационни и комуникационни технологии.
В рамките на проекта се осъществява обмен на иновативни практики между Латвия и България и адаптирането в нашата страна на иновативен образователен модел с основна цел подобряване на цифровите компетенции на служителите на малките и средните предприятия (МСП).
Сред главните цели на проекта са и изграждането на устойчиви транснационални партньорства между заинтересованите страни от Латвия и България, както и изграждането на партньорства между заинтересованите страни в България в областите Пловдив, Смолян и Стара Загора, за да се ускори развитието на регионалните библиотеки като центрове за цифрово приобщаване на гражданите.
В рамките на кръглата маса ще бъде представен и доклад с оценка на постигнатите резултати. Оценката има за цел да установи дали и в каква   степен е постигната логическата връзка между планираните дейности за  трансфериране на иновативни практики в обучението по дигитални умения и тяхното реално изпълнение. Докладът ще представи и приложимостта на иновативните елементи на новия образователен модел за придобиване на дигитални умения от заетите в МСП от областите Пловдив, Смолян и Стара Загора.
В кръглата маса ще вземат участие представители на партньорите по проекта от българска страна - Фондация „Глобални библиотеки - България“ и Сдружение
„Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес“, както и представители на заинтересованите страни - областни управи, общини, неправителствени организации, работодатели и образователни институции.
Повече за проекта:
Проектът „Дигитални умения  за малките и средни  предприятия в България“ се изпълнява от Фондация „Глобални библиотеки - България“ в партньорство със Сдружение „Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес“ и Латвийската асоциация за информационни и комуникационни технологии. Проектът се изпълнява и в тясно сътрудничество и с регионалните  библиотеки  в областите Пловдив, Смолян и Стара Загора.
Проектът е финансиран по процедура „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 - 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
Общата стойност на проекта е 168 393,58 лв., от които европейското финансиране е 159 973,89 лева, а национално съфинансиране от държавния бюджет е в размер на 8 419,69 лева.
Периодът на изпълнение на проекта е 14 месеца и ще приключи в края на декември 2018 г. Главната му цел е да оптимизира прилагането на концепцията за „устойчива заетост“ при управлението на МСП в различните сфери на икономиката в страната, посредством  иновативен образователен модел за  придобиване на цифрови компетентности, основан на равен достъп на заетите до гъвкави процеси за неформално учене, предоставян чрез широката мрежа на обществените библиотеки.