Шест причини да не оставате без джинджифил вкъщи

Помага за справяне с настинките и респираторните заболявания

Той е тръпчив на вкус, има противовъзпалително действие и когато го консумирате, имате чувството, че стига до всяка ваша клетка. Джинджифилът е господарят на подправките в Индия, където няма нито едно ястие, приготвено без него. И това, разбира се, не е случайно. Всичко това се случва заради противовъзпалителното действие на джинджифила, което помага на индийците и гостите на страната да не изпитат дискомфорт при първата си среща с местната кухня.
Но дори и тук, в България, можем да открием поне шест причини, заради които да не оставаме без джинджифил вкъщи.
1. Джинджифилът помага за справяне с настинките и респираторните заболявания. Както се подчертава в проучване от далечната 1993 г., джинджифилът има мощно отхрачващо действие, което помага за по-бързото възстановяване на организма при простудни заболявания. Джинджифилът спомага за отделянето на слуз от бронхите и за изчистване на дихателните пътища, което от своя страна подобрява дишането и повишава капацитета на белите дробове.
Ако сте решили да лекувате настинката или кашлицата си с джинджифил, можете да изпитате почти незабавно облекчение, ако го варите в гореща вода и го комбинирате с мед. Тръпчивият вкус на джинджифила, ако ви се струва неприятен, можете да отстраните чрез добавянето на някои ароматни подправки в чая си като канела, стърготини от сушени ябълки, карамфил. Джинджифилът е основата на много чайове, препоръчвани според Аюрведа за пречистване на тялото и балансиране на дошите.
2. Джинджифилът лекува стомашни болки, стомашно разстройство и гадене. Това е може би най-познатото лечебно свойство на подправката – да потуши киселините в стомаха, да благоприятства за доброто храносмилане и да премахне гаденето. Разтварянето дори на един грам сух джинджифил на прах във вряща вода или друга топла напитка е най-лесният начин за предотвратяване на лошото храносмилане и болките в стомаха. Най-препоръчителна обаче остава консумацията на суров джинджифил, който може да бъде добавян и към ястия от ориз или да е основата за чай.
Многобройни проучвания доказват, че джинджифилът е мощно средство против морска болест. Ако искате да си спестите дискомфорт по време на пътуване с автобус, ветроходство или извършване на друг вид дейност, която би предизвикала гадене, е достатъчно да сдъвчете като бонбони малки лентички пресен джинджифил.
3. Джинджифилът цери главоболие и мигрена. Много хора днес страдат от хронично главоболие или мигрена. Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и успява да се пребори ефективно с хроничната болка в главата.
4. Джинджифилът помага за облекчаване на ставни и мускулни болки, отново благодарение на мощния си противовъзпалителен ефект. Дори само приемането на няколко грама корен от джинджифил на прах или екстракт може да помогне за значително намаляване на ставните и мускулните болки, както и да облекчи симптомите, свързани с появата на артрит.
5. Подправката помага за изчистване на глисти и паразити в червата. Множество изследвания потвърждават, че джинджифилът притежава уникални противоглистни свойства, което означава, че е в състояние да унищожи паразитните глисти. Смята се, че в джинджифила има мощни ензими, които в съчетание със стимулиращите му функции го правят ефективно лечебно средство против паразити.
6. Джинджифилът помага за поддържане нормалното функциониране на бъбреците и дори за разтваряне на камъни в тях. Тъй като има затоплящо действие и засилва циркулацията, подправката спомага за прочистване на организма от вредните токсини, включително и на тези, които се натрупват в бъбреците. Джинджифилът помага особено на хората, които страдат от диабет, тъй като успява да защити бъбреците срещу диабетна нефропатия или намаляване на бъбречната функция.
Механизмите, чрез които джинджифилът стимулира правилното функциониране на бъбреците, са свързани с насърчаване на здравословното функциониране на черния дроб и засилване на кръвообръщението. В първия случай джинджифилът помага на организма при превръщането на холестерола в жлъчни киселини. Във втория – подправката предотвратява слепването на тромбоцити и последващо образуване на вредни кръвни съсиреци.