Янев: Спекулации са твърденията, че правителството търси начин за задължителна ваксинация

Всички мерки, които се взимат срещу Ковид, трябва да са щадящи за бизнеса, каза служебният премиер

Служебният премиер Стефан Янев определи като спекулативно твърдението, че правителството търси начин за задължителна ваксинация.

"До момента обществото е достатъчно добре информирано за разработения план, който Министерството на здравеопазването представи неколкократно с всичките му разновидности както по отношение на подготовката на здравната система, така и по отношение на мерките, които се взимат, Аспектите са няколко. Ще откроя само три. По отношение на здравната система са взети мерки и е направен план за нарастване на усилията при необходимост. Там, където е необходими да бъдат разкрити нови клиники в болниците, ще бъдат открити такива. Финансирането на допълнителната здравна помощ е въпрос, който е част то актуализацията на бюджета и се надявам тя да се случи и тези пари да бъдат осигурени“, посочи Янев.

"Другият аспект е свързан с ваксинация. Ваксинационната кампания е довела до определени резултати. Имаме повишаване на ваксинирането на хората над 60-годишна възраст, които се предполага, че са по-податливи и по-лесно биха могли да бъдат инфектирани от нова COVID вълна. Да кажем, че тази част е изпълнена. За друг тип поведение по отношение на ваксинацията, искам да опровергая всякакви видове спекулации, че търсим начин за задължителна ваксинация. Няма такова нещо. Това е право на всеки един да решава кака иска да управлява личния си живот и личното си здраве. В тази посока не правим никакви стъпки. Появиха се идеи за ваучери и допълнителни стимули. Това е личен избор и ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да иска да се ваксинира“, добави премизерът.

"Третият аргумент във връзка с COVID вълната и мерките е, че нашата философия катио правителство е всички мерки, които се взимат да бъдат безкрайно щадящи за бизнеса. Животът трябва да тече нормално независимо от ситуацията. Ние сме достатъчно отговорни да вземем и индивидуални мерки в случай на необходимост“, допълни Янев.