Австрия смекчава COVID мерките

Страната въведе задължителна ваксинация

Австрия смекчава Ковид мерките. Страната въведе задължителна ваксинация и едни от най-строгите ограничения срещу разпространението на коронавируса.

В Австрия отпада така нареченото 2G правило за търговските обекти, музеите и услугите,  при които има близък контакт между клиенти и служители.

Това означава, че вече не е необходимо да се представя сертификат за ваксинация или преболедуване.

За посещение на фризьорски салон например, хората, които нямат поставена ваксина, трябва да представят отрицателен тест за COVID-19.

За всички остава задължително носенето на маски с висока степен на защита, информира БНТ.

Според жителите това си противоречи със задължителната ваксинация. Други го оценяват положително и смятат, че ще създаде повече сигурност.

Отпадат ограниченията за присъствие на обществени събития. От 19-ти февруари неваксинираните също ще могат да посещават ресторант, но само с отрицателен тест.

Броят на новите случаи остава висок - повече от 31 000 за денонощие, но според правителството ситуацията в болниците е под контрол.

В сряда е планирано заседание на федералните власти с представителите на австрийските провинции, на което ще бъдат обсъдени следващите стъпки в борбата с пандемията.