Мистична сила скрита в портрет на Леонардо

Крили портрета от Хитлер

Автопортрет на Леонардо да Винчи, рисуван вероятно преди 500 години, притежава мистична сила. Съществува дори поверие, че погледът на гения на тази направена с тебешир рисунка е толкова втренчен, че тези, които го гледат, получават допълнителна сила, съобщава Би Би Си.

Автопортретът, който  се съхранява в Кралската библиотека и много рядко бива показван публично, бе изложен на показ в италианския град преди няколко дни.

Говори се дори, че макар да е много скъп, именно мистичната му сила, а не цената била главната причина портретът да бъде преместен от Торино в Рим по време на Втората световна война. Освен това в никакъв случай не трябвало да попадне в ръцете на Хитлер, за да не даде повече сила на нацисткия фюрер.

 

портретът, за който се предполага, че има изключителна сила, сн:уикипедия


Това е единствената картина от ценната колекция в Кралската библиотека, която била преместена оттам от Торино в Рим, но заради обстоятелствата било трудно той да бъде добре опазен. В Рим дори нямали познания или техника за консервирането му, обяснява директорът на библиотеката Джовани Сакани.

В самата сграда на торинската Кралска библиотека за автопортрета на Леонардо и други безценни картини и ръкописи е направено нещо като пещера, построена през 1998 г. Светлината в това помещение е само оптична. Не се допуска проникването на нито един естествен лъч. Постоянно поддържаната температура е 20 градуса по Целзий. Влажността е 55 на сто. Стъклените прегради, зад които са поставени експонатите, могат да издържат на абсолютно всичко, твърди Джовани Сакани. И навсякъде в пещерата са наслагани аларми и камери.

Повредата на картината е известна с термина фоксинг. Той иде от думата fox - "лисица". Върху листа хартия с течение на вековете са се появили червеникаво-кафяви петна, като цветовете на лисицата.

Според Сакани положението с картината, въпреки фоксинга, било доста по-добро преди 200 години. Оттогава обаче нещата станали по-зле. Дори напълно изчезнал надпис, който се намирал в ъгъла, на латински език Leonardus Vincius. След това минали още много години. Картината пострадала и при тайното й превозване до Рим. Но откакто е поставена в пещерата през 1998 г., тя вече е била защитена от нови повреди по нея.

Любопитна е и историята как този автопортрет, рисуван вероятно през 1515 г., е попаднал в Торино.

Той бил част от голяма колекция, купена от крал Карл Алберт Савойски през 1839 г. Монархът закупил картините от търговеца Джовани Волпато. За творбата на Леонардо Волпато поискал от краля 70 000 лири. Като се има предвид, че един лекар годишно печелил по 1000 лири, сумата наистина била гигантска.

Карл Алберт Савойски успял да свали цената на 50 000, но въпреки това за изплащането й отишли осем години.

В замяна Волпато поискал да стане само уредник на картините в библиотеката в Торино, без да получава за това никакви пари. Така автопортретът на Леонардо остава завинаги в града.

 

Източник: Faktor.bg