Седем неща, които може би сте пропуснали в трейлъра на „Игра на Тронове” 5

Премиерата на първата серия от сезон 5 ще бъде в Лондон на 18 март

Това, което следва е (над) анализ на новия трейлър на сериала „Игра на тронове” на базата на информация от продукцията и книгите. С други думи, има няколко спекулативни догадки тук, така че прегледайте този материал с повишено внимание, ако не сте прочели книгите.

Първо вижте филмчето, което рекламира новия сезон:

Сега, ето накратко някои от най-важните неща, които ни се разкриха във видеото по-горе. Чувствайте се свободни да се откажете от вашия собствен анализ в коментарите по-долу. Нека да започнем със Санса.

Старк в Зимен Хребет: Това определено е Санса Старк в подземната семейна крипта на Старк в Зимен хребет. Имаше слухове, че тя ще се върне в домът на своето семейство, но това е първото абсолютно визуално потвърждение. Това развитие извън оригинала на книгата накара много хора да се чудят какво прави Санса там. 

В предишната теория Санса трябваше да стои до характера от книгата Джейни Пуул, млада жена, която се представя като Аря Старк и се омъжва за Рамзи Болтън за да даде легитимност на поста му в Зимен Хребет. Някои нови теории обаче, оставят Санса все още под прикритие като племенница на Кутрето (причината тя да боядиса косата си през миналия сезон).

В следващия пример можете да забележете, че когато влиза в Зимен Хребет, тя е придружена от конници. Това са сигилите от Домът Арин.

За да поддържа прикритието на Санса обаче, Теон ще трябва да лъже в защита на нейната тайна. Двамата са израснали заедно в първи сезон и няма начин Теон да не я познае. Всичко това може да се свърже доста добре в сюжета на книгата, където Теон се бунтува срещу своите мъчители Болтън, за да спаси Джейни Пуул. Може би в ТВ версията, Санса е тази, която му помага да възстанови своята човечност. 

Нищо от това не изключва Санса в ролята на Уаймън Мандърли, която изпича на пайове своите врагове и ги сервира на другите си врагове (любима теория за всички времена). Не е ли вълнуващо, канибализъм за отмъщение.

Сър Лорас има неприятности: Тук намираме братът на Марджъри  Сър Лорас, който се явява пред съда и никак не е доволен от него. Кой седи в свидетелския стол? Оливър, някогашния любовник на Лорас както и Оберин ? Това не се случва с Лорас в "Пир за врани", но знаем, че Церсей провежда отмъстителна кампания срещу Тирел в книгата. Може Лорас да отиде в тъмницата заедно Марджъри за сексуалните си наклонности? Това ли е начина, по които Церсей възнамерява да кръшне от пътя си към Пакта за брак ?

Изгори, бебче, изгори: В "Пир за врани" Джон е изправен срещу Мелисандра, която иска да изгори новородения син на Манс Райдър, за да впрегне силата на царската му кръв, както се опитваше да направи и с копелето на Робърт, Джендри. Това бебе обаче не е включено в сериала, така че кой ще бъде този най-невинен, който Джон трябва да предпази от лапите Мелисандра? Това вероятно ще бъде Шайрийн, дъщерята на Станис. 

Образът й като симпатично дете бе изграден за да ни пристрасти и да й симпатизираме, така че да я поставят в опасност и да се наложи Джон да я защитава е просто по-добро тв повествование от показването на бебе, което ние зрителите все още не сме срещали. 

На снимката от трейлъра е Селис, майката на Шайрийн, просната на земята в скръбта си. Разбира се, тя може и да не харесва дъщеря си, но това не означава, че е съгласна с овъгляването на живото й дете.

Зима идва, не съвсем: Бриен не излиза далеч на север в "Пир за врани", и докато филмът излиза от написаното в книгата, мисля, че тази нейна сцена с Под сгушен в снега всъщност е от пътуванията им в речните земи. Да, заплахата от приближаващата зимата е най-накрая тук. Ето един пасаж на Джайм от "Пир за врани":

„Сняг в Речните земи. Щом тук валеше, като нищо щеше да вали в Ланиспорт и в Кралски чертог. „Зимата настъпва на юг, а половината ни зърнохранилища са празни". Всякаква реколта по нивите беше обречена. Нямаше да има повече сеитба, нямаше надежда за още една жътва."

Тази предстояща разруха обяснява защо селяните изглеждат толкова сприхави в този трейлър.

Зловещи месингови маски: Така, това очевидно не е нещо, което сте пропуснали, тези маски бяха навсякъде в трейлъра. Но, това е чудесен начин да се покажат детайли за непокорните маскирани Синове на Харпията. Това са секта на Мийрийнийските благородници, които работят в сенките, за да подкопаят управлението на Дани в Мийрийн. Това е изцяло различна секта, от тези, които носят маски в книгите. От видяното в трейлъра може да се предположи, че това е Сив Червей и други сили на Дани, които се борят с маскираните синове. Няма да е изненада за познавачите ако Сив Червей се окаже жертва на синовете (стоящи зад брата на Мисандей, който умира по-рано). И ако Хиздар се оказва под една от тези страховити маски, това ще бъде хубава изненада.

Религиозният изток: Един от най-зрелищните кадри в трейлъра е мостът на Волантис. От HBO използват истински Римски мост в Кордоба, за да пресъздадат дългият мост на Източния регион. Волантис бе споменат по-рано в сериала, от там е бедната жена на Роб, Талиса. През този сезон, Тирион, Варис, Джора и няколко други вероятно ще намерят свое място тук. Но, Волантис има още по-важна роля.

В този кадър може да се види една жена, вероятно Червената жрица, на която се кланят Волантийски роби (забележете татуировките на бузите им). Знаем, че темата за религията ще се развихря в Кралски чертог, тъй като не е била изследвана толкова много във филма както в книгите се върти около Вестерос и Есос.  Волантис представлява реална заплаха за Денерис (момичето не може да спечели), тя има съюзници като религиозните секти, но търговците няма да бързат с подкрепата си към методите й за разбиването на робските окови.

Последната му Голяма Битка: Изглежда цялата банда е тук за голямата битка на Джон в селото на диваците Хардхоум. Тормунд, Сам, Оли, Ед, Дрънчащата ризница се появяват в трейлъра, но какво е това, което толкова плаши Джон на кадъра? Определено има гиганти в тази битка. „Игра на тронове” се опитват да пресъздадат зрелището от  "Пазителите на стената". Но слуховете са, че Джон ще намери нещо още по-грандиозно в Хардхоум. Този слух обещава, че  „Краля на Нощта” ще покаже лицето си и Тормунд ще се жертва в пламъците, за да може Джон Сняг да избяга от диваците. Ако трябва да си отиде, да си отиде със стил.

Тази година HBO флиртува с европейските си зрители и ще представи първата серия на сезон 5 в Лондон на 18 март. Американската премиера на сериала ще бъде на 12 април по HBO, тогава зрителите от 170 държави ще могат да гледат старта на сезона едновременно. Поради часовата разлика, излъчването се пада в 4,05ч. след полунощ на 13 април, но епизодът ще бъде повторен същият ден от 21,05ч.