Пушачите въстанаха! Правят своя партия

Хиляди обявиха гражданско неподчинение, днес кафенетата изкараха пепелниците

Пушачи и ресторантьори не издържаха. След като вчера икономическата парламентарна комисия отказа да реши въпроса с тоталната забрана за пушене хиляди се обединиха под нова гражданска инициатива "Българи за равни права".

"Депутатите се гаврят с нас. Имахме договорка с парламентарните групи забраната да падне", каза за Plovdivutre.bg председателят на пловдивската асоциация на заведенията Димитър Лукарев.

"Българи за равни права" обявиха гражданско неподчинение и отказ да се прилага забраната за тютюнопушене в заведенията. От днес в ресторанти, кафенета и барове ще има пепелници и грубо ще се погазва закона, заканиха се от новото сдружение.

Сред твърдите мерки на ресторантьорите е влизане на контактна група в Народното събрание, която днес ще изиска от всеки депутат да декларира как ще гласува в пленарната зала. От сдружението настояват утре предложените промени в Закона за туризма, уреждащи въпроса с тютюнопушенето, да бъде приет.

"На 20 декември, четвъртък, от 16.00 часа, пред Народното събрание свикваме протест срещу диктаторското поведение спрямо ресторантьорите и техните клиенти", заявиха от гражданската инициатива.

По информация на ресторантьорите резервациите по заведенията за Коледа и Нова година са едва 40%. Според Лукарев от пълната забрана за пушене печелят единствено туроператорите, тъй като има повече резервации за почивки в чужбина.

"72 хиляди българи отиват за празниците в Сърбия,  а нашите заведения фалират", коментираха от бранша.

За месец в Пловдив са хлопнали кепенци 40 заведения. Прогнозата е, че масово затваряне ще има след празниците.

Зад гражданската инициатива Българи за равни права застават Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружение "Свободен избор" и Сдружение на заведенията в България.

В декларация до медиите те заявяват: "На предстоящите парламентарни избори ще дадем гласовете си за партията, която има смелостта да реши създалия се обществен проблем!

В случай, че нито една партия не го направи, ще стартираме процес по регистрация на собствена партия, която ще се кандидатира за участие в следващото Народно събрание!"