Версия в Созопол: Харакирито с още 2 палежа

Става въпрос за ресторант "Вятърна мелница" и сградата на местните данъчни

Харакирито си е признал за още два палежа - на ресторант "Вятърна мелница" и на сградата на данъчните. Това твърдят созополчани, след като през ноември техният съгражданин Павел Господинов-Харакирито бе задържан за опожораването на стара къща, в която загинаха трима души.

И досега той е зад решетките, а близките му отричат да е признавал каквото и да е.

"Засега няма друго повдигнато обвинение срещу Господинов освен за палежа с трите жертви", казаха криминалисти. Те обаче не отрекоха, че работят по версията той да е драснал клечката на другите две сгради в Стария град. "Когато е необходимо, ще изнесем данни", казаха лаконично разследващите, пише в. "Труд".

Адски огън заради дълг

На 16 ноември миналата година пламъци избухнаха в къща - паметник на културата, на ул. "Тюлен" в Созопол. В нея загинаха трима души. Новината потресе цяла България, а созополчани заговориха, че някой нарочно пали в града им, за да се освобождават терени за хотели и кръчми. Иначе старите сгради са защитени - те не може да се съборят, нито да се дострояват с по няколко етажа.

Слуховете бяха разсеяни бързо, след като полицията арестува за палежа Павел Господинов-Харакирито. Той е от Смолянско, но като созополски зет живее отдавна в града. Прякорът му идва отпреди години, когато съдия-изпълнител дошъл да описва ипотекираната му къща, а мъжът опитал да се самоубие по японски. Други обаче казват, че на младини се наръгал с нож заради несподелена любов.

Разкрит бе и мотивът за палежа. Семейството на Георги Георгиев, което изгоря в пламъците, живяло под наем в дома на Господинов няколко месеца. Когато се изнесло, дължало 600 лева на хазяина. Харакирито няколко пъти си искал парите, накрая решил да лисне бензин на входа на новата им квартира и да го подпали. Дървената къща на ул. "Тюлен" за минути пламнала от всички страни. Вътре изгорели жената на Георги - Диана, и възрастните родители от Добрич. Единствено Георги успял да скочи през терасата и да се спаси. Семейството държеше под аренда малката кръчма "Нептун" в Стария град.

"Натопили са баща ми", отсече след ареста синът на Харакирито. Според близките във фаталната нощ Павел си бил инжекция и си легнал. Мъчели го жлъчка, цироза на черния дроб и още куп болести. Когато чул за пожара, сам хукнал да гаси, твърдят роднините.

Месец преди палежа с трите жертви изгоря до основи ресторант "Вятърна мелница" - един от символите на Созопол. Преди това бе опожарена и данъчната служба, базарче за сувенири, както и прекрасна стара къща на ул. "Аполония" в сърцето на Стария град.

Цял град - един пожарникар

Най-красивите къщи в Созопол са дървени, а в града има само една пожарна кола с един пожарникар. "Като избухнат пламъци, докато дойде помощ от Бургас - всичко става на пепел", оплака се созополчанин. Той се надява от тази година в града да заработи система за видеонаблюдение, която да предпазва и от пожари. Решението е на обшинския съвет и за камерите са отпуснати 120 000 лв.