Георги вземал 700 лв., плащал 1500 по кредит

Родителите ще връщат борчовете на убитото семейство Тепавичарови

Сержант Георги Тепавичаров, който се самоуби в дома си в Пловдив, след като застреля съпругата и двете си деца, е работел без почивен ден. Причината са двата кредита, които с жена му Николина изплащали към банки. Падежът на единия, който е по-малък - около 50 000 лева, е бил тази година. Той е изтеглен от Георги и според запознати с него семейството закупило от военните ведомственото жилище, в което живеело. Купили си нова кола - "Дачия".

Другият заем е бил разсрочен до 2021 година, но пък е бил на стойност около 200 бона. Изтеглен от името на съпругата, като за обезпечение семейството ипотекира наследствен имот на Николина в родния й град Чепеларе. Парите отишли именно за ремонт на този имот, който от обикновена къща фамилията превърнала в семеен хотел. Управител станала съпругата, която преди това работела в магазин за мебелен обков под тепетата. След като ремонтирали стаите за туристи обаче, напуснала работа и се посветила изцяло на хотела. Помагал й баща й Емил Царев, който обаче починал преди няколко месеца. Оттогава нещата за Тепавичарови тръгнали назад. Бизнесът с хотела замрял, а в същото време трябвало да погасяват кредита. Вноските били по 1500 лева месечно и всичко паднало на плещите на Георги. Цялата му заплата от армията, около 700 лева, отивала за заема. Започнал да работи на частно през почивните дни, за да изкара допълнителни пари. Правел дограма, но и там положението се закучило, тъй като поръчките били малко. От разследването не коментират дали е имал просрочване на кредита, но по всяка вероятност се е стигнало до там. Според прокуратурата Тепавичарови са били притиснати и от събирачи на дългове. Става дума за специализирани фирми, които банките наемат, за да събират закъснелите плащания. Цялата ситуация се отразила пагубно върху психиката на военния, когото всички описва като грижовен съпруг и баща. Близките му смятат, че е посегнал на жена си и децата, за да не ги остави да тънат в мизерия, след като е решил да сложи край на своя живот. Междувременно от доклада на съдебномедицинската експертиза става ясно, че нито Николина, нито двете момчета на семейство - Ангел и Илия, са се съпротивлявали преди фаталните изстрели. Това доказвало, че са били убити от Георги, докато са спели, и не са усетили нищо, казват още патоанатомите.

След като Тепавичарови вече не са между живите, техните родители остават наследници както на хотела в Чепеларе, така и на дълговете им. Това автоматично означава, че ще бъдат подгонени от банките за кредитите. Единственият шанс да се освободят от борчовете според юристите е да се откажат от наследство. Преди това банките ще приберат ипотекираното имущество. Няма да могат да вземат това, което Георги седмица преди трагедията е прехвърлил на брат си Костадин - колата, вила с двор и парцел от 500 кв.м. Всички тези имоти са в родното село на сержанта Нареченски бани, където миналата седмица бе погребано цялото семейство.