Иширковеца: Лазар завел малката Белнейска при вуйчо си (СНИМКИ)

Най-сетне разпитаха следователя, който пръв посочи вуйчото за замесен в жестокото убийство

Единственият следовател, от чиито признания излезе, че пазарджишкият бизнесмен и вуйчо на Лазар Колев Паун Лазаров е свързан с убийството на сестри Белнейски, най-сетне бе разпитан от Пловдивския апелативен съд. Никога до сега той не е свидетелствал пред съда. Красимир Николов от Националната следствена служба през 2009 г. имал разговор с Владимир Славов – Иширковеца, но не по делото Белнейски. „Иширковеца сам започна да разказва, че Лазар му признал за убийството по време на тяхнта разходка в т.нар. Каре в следствието“, каза пред съдиите Николов. Словоохотливият Славов му казал още, че малката от сестрите Белнейски Христина била заведена от младия мъж при вуйчото на Колев - Паун. „Не значи, че съм убеден, че вуйчото е съучастник“, каза следователят пред медиите. В момента следствието работело по втория извършител на убийството, което през 2006 г. потресе страната.

Именно разказът на следователя в съда изкара извън нерви Лазар Колев. Николов посочи пред съдебния състав, че разговорът между Колев и Иширковеца е трябвало да бъде записан, но по някаква причина не се е получил. „Стига сте лъгали!“, скочи подсъдимият, а адвокатите едва успяха да го усмирят. След неговата реакция тази, която не успя сдържи нито нервите си, нито думите бе майката на Колев – Марияна: „Лъжци долни, попилятхте ми детето!“.

Пред съдебната зала следователят таки и не беше категоричен – има ли запис на признанията за убийствата на Лазар или не. Стана ясно единствено, че Николов никога не го е слушал.

За следващото заседание трябва да бъдат проведени разпитите на двамата ключови свидетели на защитата на Колев, чиито имена адвокатите запазиха в тайна. Единият бил в затвора, а другият в чужбина. Щял да се върне до 20 дни в България.

Свидетелите са притеснени за сигурността си и за това не успяхме да ги доведем“, отсече адвокат Марковски. По думите на адвокатите показанията на свидетелите им ще оспорят твърдението на Иширковеца и ще докажат, че той лъжесвидетелства.

Защитниците, баща и син Марковски са поискали с писмена молба промяната на мярката на обвиняемия. „Съдебният състав каза, че ще се произнесе по молбата скоро. Нашето убеждение е, че Лазар не трябва да остава в ареста“, добави Марковски.

Не виждам нищо ново по делото дотук. За мен то е едно от многото“, заяви на излизане от съдебната зала Иван Даскалов, апелативен прокурор на Пловдив и един от обвинителите срещу Колев на днешния казус. Като окръжен прокурор на Пазарджик той ръководеше разследването до 2009г.