Инкасатори и кръчмари в обща схема за кражба на ток

В EVN не знаели за злоупотребата

Инкасатори и собственици на заведения в Пловдив са замесени в кражба на ток. Срещу заплащане под масата отчетниците манипулират показателите на електромерите и така свалят драстично сметките. Така например, кръчмите плащат 50 на сто, дори и по-малко, а инкасаторът получава тлъст „хонорар“. Сигналът е подаден до колега от Агенция „Фокус“.

За злоупотребата управата на EVN разбра днес от медиите. „Ако измамата и некоректността на инкасаторите се разкрие, те ще бъдат уволнени“, каза председателят на Управителния съвет на EVN в България Йорг Золфернер.

По думите на Крум Косев от отдел „Комуникации“ дружеството извършва свои вътрешни проверки, а човешкият фактор при отчитането е сведен до минимум. Инкасаторите изпращат данните за изразходвания ток чрез мобилно устройство, чийто софруер отчита показателите на електромера. От там цифрите отиват автоматично към елдружеството.

През октомври 2011 г. с обществена поръчка отчетността на електроенергията е прехвърлена на австрийска фирма. Тя има регистрация и дейност в България. Тогава от EVN уточниха, че тази оптимизация на дейностите на компанията включва само изваждане на отчетността, но качеството и контрола остават под шапката на енергийното дружество.

Схемата за измама между инкасатори и шефове на барове и заведения не е нещо ново. Преди 5 години отчетник на EVN се прочу с това, че е поискал подкуп от 100 лева, за да не впише реално изразходената от абоната електроенергия.

След като му били поискани парите, абонатът от Голям Чардак уведомил ръководителя на Клиентския Eнергоцентър - Калояново, който подал сигнал до полицията. Отчетникът е бил задържан при организирана от местните полицейски органи акция в момента на получаването на поискания от него подкуп. В служителя са били намерени белязани банкноти, който той е получил от изнудвания абонат.

Кражбите на електроенергия през 2012 г. в Пловдивска област са за над 330 хиляди лева. Те обаче са извършени чрез манипулация на електромери и незаконно присъединяване в мрежата от частни и стопански обекти.

От над 15 хиляди проверени точки, нарушения са открити в 567 случая, сочи последната справка на дружеството. Друг популярен начин за кражба на ток е чип, който се монтира в електромера. Тарикати обещават, че джаджата сваля 70 на сто от реалната използвана електроенергия. Шашмата се предлага „на промоция“ преди началото на зимния сезон, а спецовете по манипулация на електромери се кълнат, че само германска текника може да засече измамата.