Да се събудиш осъден от EVN

Фирма задължена да плати 6800 лева за чужд ток

Монополистът EVN притиска ппловдивска фирма с казус по-абсурден и от роман на Кафка. За случая ни сигнализира ръководството на Би Ен Ен.

Фирмата може да се нарече образцов клиент на енергото. Плащат всичките си сметки за ток навреме – без каквито и да е закъснения. Би Ен Ен имала 4 преместваеми обекта, които продала още през 2009 г. Както изисква случая всички те били прехвърлени на името на новия си собственик. Оттогава пловдивското дружество получава фактури за „много обекти”, а на гърба са указани само два адреса, за които собствениците знаят и плащат. На всички документи на фирмата описаните стари задължения са 0.00 лв.

Преди няколко месеца обаче, изневиделица в офиса се получава писмо от съдия-изпълнител. В него се посочва, че EVN е осъдил Би Ен Ен, която трябва да заплати близо 6800 лева заради олихвени просрочени стари задължения. Това идва като гръм от ясно небе. Ръководството на фирмата започва да ходи по мъките.

Първо собствениците се обръщат към енергийното дружество. Те настояват EVN да покаже фактурите, които е издало за тези задължения, тъй като в счетоводството на пострадалите такива документи липсват. От монополиста им отговарят, че консумацията е засечена в преместваемите обекти за период от 6-7 месеца, след като са продадени и отказват да покажат фактурите на Би Ен Ен. EVN завежда дело срещу фирмата.

На свой ред засегнатото дружество подава жалба до монополиста. От енергийното дружество обещават да потърсят парите от новите собственици на обектите и да оттеглят изпълнението на присъдата. Това обаче и досега не се е случило.

Мъките на Би Ен Ен продължават. Те се опитват да се свържат със съдебния изпълнител Людмила Мурджанова. Пускат жалба и до нея. Но всякакъв опит за директна комуникация удря на камък. Отговарят им само секретарки и асистенти в кантората. Към момента развитие по казуса няма. Офисът на фирмата рискува да бъде обявен на публичен търг. Ако това се случи Би Ен Ен ще бъде принудена да спусне кепенци и да остави служителите си на улицата.

Остава въпросът как така могат да те осъдят без да подозираш. Ако бяхме получили призовка щяхме да се явим в съда и да обжалваме, коментират засегнатите. Отговорни хора сме. Явно обаче са ползвани някакви юридически хватки, за да ни осъдят без да разберем. Така, когато ни връчиха писмото, всички възможни срокове бяха изтекли. Поставиха ни пред свършен факт.

С присъдата обаче нещата не се решават. Сега дори и да искаме да платим или да разсрочим дълга – не можем, тъй като нямаме официален документ, на база на който да го направим. Това поставя и въпроса: истински ли са фактурите? Щом в тях не са споменати задълженията, за които сме осъдени. Ако пък EVN прекрати изпълнението, както заяви, остава въпросът кой ще плати съдебните разходи. Проблемът е невъзможен, изтъкват от Би Ен Ен.

От фирмата посочват, че до дни ще подадат втора жалба до монополиста. Те са се свързали с други предприятия, които имат сходни проблеми. Освен това обмислят да заведат и дело срещу EVN. Това може да се случи на всеки – днес с нашия офис, утре с нечий дом. Това е същински кошмар. Просто се събуждаш осъден като в „Просецът” на Кафка и измъкване няма, кахърят се потърпевшите.