Не ни искат в Кралството и това е!

"Дейли мейл" предупреждава за прииждаща вълна румънци в Кралството

Около 40 000 румънци се местят във Великобритания на година благодарение на "дупките" в британското законодателство, касаещо самонаетите служители, както и някои промишлени сектори, пише британският в. "Дейли мейл" в пространна публикация, посветена на британските страхове от миграция на българи и румънци към Великобритания след падането на ограниченията за тях от следващата година.

Неотдавнашно изследване на мозъчния тръст Мигрейшън уоч посочи, че тази бройка ще нарасне до 70 000 души през януари догодина и ще се запази висока през идните пет години.

В статията има и репортаж на журналист от вестника, посетил мизерното предградие на румънската столица Букурещ - Ферентари, където живеят около 90 000 от най-бедните граждани на ЕС. Журналистът се е срещнал с някои от жителите на предградието, които твърдят, че за тях имиграцията във Великобритания е идеална перспектива пред това да живеят без работа и без дом в родината си, обречени да нямат никакво бъдеще.

Мнозина от тези кандидат имигранти обаче дори не изчакват падането на британските ограничения за българи и румънци. Те бързат да отидат във Великобритания, преди някои да реши да заключи под носа им вратата, допълва вестникът и отчита, че засега няма нищо, което да навежда на мисълта, че в скоро време вратата на Великобритания действително ще бъде заключена.

Вестникът припомня обаче, че британският премиер Дейвид Камерън в четвъртък е заявил, че Великобритания трябва да направи повече, за да разубеди имигрантите, като ореже техните помощи и достъпа до обществените услугите. ЕС незабавно предупреди, че тези ограничения ще бъдат незаконни.

Подобни призиви се отправят и от парламентаристи от редиците на торите, както и от кмета на Лондон Борис Джонсън. Някои от тях дори призоваха за ограничения на броя на новопристигащите. Румънското правителство посрещна с гняв тези идеи и също посочи, че подобна стъпка ще бъде незаконна според европейското законодателство.

Миналата седмица румънската министърка на труда, семейството и социалните грижи Мариана Къмпяну подчерта, че нямаоснование да се очаква рязко нарастване на потока от мигранти от Румъния към Великобритания.