Топломерът – върти ли, върти, а парно – няма!

"Топлофикация - София" е надвзела 22 бона на блок 348 в столичния квартал "Младост" 3

"Топлофикация - София" е надвзела незаконно 22  577 лв. на блок 348 в столичния квартал "Младост" 3.

Това показва независима експертиза, изготвена по желание на съкооператорите в сградата от инж. Макари Новев Радев, специалист на Федерацията на потребителите и вещо лице към Софийския градски съд, с която в. "Труд" разполага.

Освен това замерването на абонатната станция установило, че дори и при спиране на топлоподаването, тя продължава да отчита потребление.

Независимата експертиза категорично показва, че "Топлофикация" е начислила мощност, която е по-висока от физическите възможности на радиаторите и системата в блока.

14-етажният блок стана печално известен с шокиращите си декемврийски сметки за отопление. Гарсониера от 47 кв. м в същата сграда бе сурвакана с 473,76 лева.

От "Топлофикация-София" казаха, че не могат да коментират резултатите от независимата експертиза, тъй като техен представител не е присъствал на проверката.

"Не е редно да се пипат уредите, които са собственост на топлофикация, без да присъства и техникът по район", обясни Елизабет Павлова от столичното парно.

По думите й веднага щом са разбрали за експертизата на Макари Радев, техни техници са отишли на място, за да проверят дали всичко е наред с абонатната станция.

Днес представители на топлоснабдителното дружество ще направят отново проверка на абонатната станция в блок 348.

Предишните обяснения на оператора бяха, че вината за високите декемврийски сметки в блока била на топлинния счетоводител "Директ", който дори беше глобен с 500 лева.