Сметката за ток на "Света Марина" била реална

От EVN направили проверка

Сметката за ток от близо 3 хиляди лева на храма „Света Марина" в Пловдив се оказва, че е от четири отделни електромера в различни сгради в църковния двор. Според църковното настоятелство, фактурата е нереална. Докато енергодружеството и църквата спорят за рекордната сметка за ток, събирането на дарения от миряните продължава, разказва БНТ. Именно заради стряскащата фактура митрополит Николай обяви, че ще продаде скъпия си „Ролекс".

От EVN вече са направили проверка по жалбата на църковното настоятелство за високата сметка за ток. Сумата е реална, твърдят от дружеството.

Това е сборна фактура за четири електромера. В тези 2940 лв. влизат четири електромера. Във фактурата ясно е посочено четири отделни измервателни точки, всяка за какъв период е отчетена и сборната сума, обясни Петър Костадинов, говорител EVN.

Ние нямаме информация за други електромери и други сгради, които се захранват. Храмът не е обвързан с нито една от останалите сгради, които са тук - администрацията и митрополията, отделни партиди са, заяви Пламен Кисьов, касиер храма.

Според EVN, консумацията на ток в „Св.Марина" тази зима дори е по-ниска, а разликата в сметките е заради повишените цени на електроенергията и по-дългия период на отчитане. Разногласията обаче не спират до тук.

Ние отправяме покана за диалог с тях, за да можем да направим една среща, за да видим какъв е проблемът. До този момента нямаме положителен отговор от тях, сподели Костадинов от EVN.

Петър Алков от храма „Св.Марина" обяви: "Никой не ни е търсил, даже проявяват абсолютно нежелание за комуникация с нас, за решаване на проблема".

Продължава събирането на дарения, за да се плати токът на храма. Към парите ще се прибави и сумата, за която ще бъде продаден скъпият часовник на дядо Николай. Новият собственик на „Ролекса" ще се определи след търг с явно наддаване на 10 март в Историческия музей.