Дядо Николай: По-добре без часовник в рая, отколкото с часовник в ада

Пловдивският владика дари Ролекса си за януарската сметка за ток на храм "Света Марина"

"По-добре без часовник да вляза в рая, отколкото с часовник - в ада. Аз няма да продавам Ролекса, дарих го на църковното настоятелство при храма "Св. Марина", а то е отделно юридическо лице и е обявило дата за открит търг, за да бъде продаден часовникът и със средствата да се покрият следващите сметки за ток, а ако нещо остане, да бъде похарчено за благотворителност".

Това заяви Пловдивският митрополит Николай преди заседанието на Светия синод.

В края на февруари митрополит Николай дари ръчния си часовник "Ролекс" на храма "Св. Марина" в Пловдив, а поводът бе високата сметка за електроенергия, изразходвана от храма - 2940 лева за януари.

В Светото евангелие е казано: "Ако ръката ви изкушава, по-добре я отсечете, за да влезете в рая без една ръка, отколкото - в ада, с две ръце", заяви Пловдивският митрополит.

Аз разбрах, че този часовник представлява изкушение и съблазън, не толкова за обикновените хора, отколкото за журналистите и за медиите, които го обявиха на доста висока цена, коментира той.

И реших да постъпя по този начин с него - да преодолея тази съблазън, това изкушение у някои от вас и пак ще кажа, че темата за часовника, преди всичко интересуваше медиите, а не толкова православните християни, обясни на репортерите митрополит Николай.

Продължава пълноценният духовен живот в църквата "Св. Марина", защото трудната ситуация се преодоля с Божията помощ, със съдействието на благочестивите християни и с EVN в Пловдив, които проявиха снизхождение и не спряха електричеството в храма, каза още митрополит Николай.

Търгът ще се проведе в зала "Съединение" на 10 март, неделя.

В 11 часа ще бъде огледът, в 12 часа започва самият търг. Той ще бъде публичен – при отворени врати, за всички, които се интересуват.