Прокуратурата разследва опита за кражба на "Петрол"

Образувано е досъдебно производство срещу Сергей Батурин, който е подправил подписите на Денис Ершов и Александър Мелник с цел да открадне акциите им в компанията

Софийска районна прокуратура е започнала разследване на опита за кражба на компанията "Петрол", научи Bulgariautre.bg. Постановлението за образуване на досъдебно производство срещу Сергей Батурин е издадено на 27-и февруари тази година. Руснакът е подправил подписите на акционерите в "Петрол" Денис Ершов и Александър Мелник. От лятото на 2012 година двамата бизнесмени са в процедура по продажба на акциите си (52,5%) на Кирсан Илюмжинов. В хода на досъдебното производство, което ще продължи два месеца, трябва да бъдат извършени разпити и да се направи графическа експертиза, за да бъде установено чии са подписите под всички налични документи.

Опитът за кражба беше обявен официално пред медиите в края на януари. Тогава на пресконференция представителите на Кирсан Илюмжинов в България Борис Деворкин и Магомедхан Гамзатханов, както и притежаващият 5% от акциите в "Петрол" Александър Мелник, информираха обществеността за подправените подписи и опитите на Сергей Батурин да открадне акциите на Денис Ершов и Александър Мелник.

Опитът за измама с акциите излиза на яве в края на миналата година, когато изведнъж се появява изчезналата в продължение на повече от две години Книга на акционерите на "Петрол холдинг". След продажбата, която Денис Ершов и Александър Мелник правят на дяловете си в полза на Кирсан Илюмжинов през юни 2012-а, те получават временни удостоверения с решение на Варненския окръжен съд, докато бъдат вписани официално като акционери в холдинга. Това обаче не може да стане, тъй като Книгата на акционерите не може да бъде открита.

"Изведнъж обаче се открива Книгата на акционерите, която уж беше изчезнала и затова не можеха да впишат нас в нея. И се издава удостоверение на г-н Сергей Батурин. С него той се вписва като акционер с нашите дялове. Това е едно нагло ограбване на имуществото в особено големи размери. Този грабеж не би могъл да бъде извършен без участието на представители от Холдинга и по-конкретно на господата Митко Събев и Орлин Тодоров", обясни на пресконференцията в края на януари Борис Деворкин.

Образуваното вече досъдебно производство с постановлението от 27 февруари 2013 година срещу Сергей Батурин е резултат от действията на Денис Ершов и Александър Мелник да защитят правата си и да доведат до край сделката по продажбата на акциите си на Кирсан Илюмжинов.