Обрат! Димо Алексиев няма да играе Левски

Фейсбук не иска "изнасилен фитнес инструктор" от "Седем часа разлика" да е най-легендарният и обичан българин

Ситуацията около игралния филм за националната икона Васил Левски май започна да придобива откровени комедийни измерения. Доскоро се знаеше, че проектът на актьора и режисьор Максим Генчев тръгна успешно с дарителска кампания за попълване на бюджета и Димо Алексиев в ролята на Апостола.

Снимките започнаха миналия месец в Карлово и тогава Генчев обяви, че Димо е неговият Левски и е перфектен за изграждането на този най-съкровен за българите образ. Но вчера се разбра, че Алексиев вече няма да играе ролята защото според Максим Генчев бил прекалено висок и слаб. Колко ли трябва да е пораснал и измършавял Димо Алексиев за последните дни, че вече не е подходящ?

Вместо него режисьорът съобщи за "Труд", че се е спрял на друг изпълнител, който бил същински двойник на Левски. Засега обаче предпочита да запази името му в тайна. Ама нали снимките започнаха? Няма ли подобна ключова промяна в кастинга да донесе сътресения за проекта? Генчев разказа, че в момента снима с деца ранните години на Левски. Димо Алексиев обаче сподели пред "Труд", че доколкото знае, проектът е замразен, но той все още си е Левски.

Всичко това се случва на фона на мащабно фейсбук недоволство от определени изказвания на Алексиев за филма в телевизионно предаване. Там актьорът споделя, че това все пак е само една роля и не изглежда особено вдъхновен и мотивиран, а и не демонстрира някакви по-задълбочени познания за Васил Левски.

Поне така смятат част от дарителите, които открито заявяват, че за тях Алексиев не е подходящ. Други интернет "коментатори" недоумяват как човек, изиграл "изнасилен фитнес инструктор" в сериала "Седем часа разлика" ще играе най-легендарния и обичан българин. Точно тези аргументи обаче не са много сериозни. Сега някои може да си спомнят, че Алексиев всъщност "изгря" с ролята на Калигула в театралната постановка на Явор Гърдев и тогава вече не се наемаме да гадаем какви мнения ще окупират фейсбук стената на Максим Генчев. А там вчера се водеше нещо като интернет кастинг и всеки споделяше как си представя Левски.

Самият Генчев написа - "представата ми за актьор в ролята на Левски - трябва да е суров и благ, да има дистанция и притегателност - просто един истински обикновен, земен мъж, от световните актьори Ръсел Кроу е в тази посока". Други споменаха Брад Пит!?! Но там аргументът бе, че вече е на 50.

Изобщо... трудно е, много е трудно да се вземе цялата тази работа насериозно.