Ролексът на дядо Николай от 11 600 лева нагоре

Търгът за часовника е тази неделя, с парите ще бъде платена януарската сметка за ток на "Света Марина"

11 600 лв. е началната цена на "Ролекс"-а, който митрополит Николай дари на Църковното настоятелство на храма "Света Марина".

С парите от скъпата вещ църквата трябва да покрие непосилната си сметка за ток от близо 3000 лв. за януари, останалите ще бъдат похарчени благотворително.

Публичният търг ще се проведе в 12:00 часа на 10 март в Исторически музей в Пловдив. Огледът е час преди това. Стъпката за наддаване е 500 лв, предава БТВ.

До идеята за търг се стигна в края на февруари заради големия интерес към часовника на дядо Николай.

Тогава порталът на българските общини Kmeta.bg вече разпространи съобщение, в което се твърдеше, че е закупил аксесоара срещу 6000 лв. Преди това светският хроникьор Евгени Минчев поиска да откупи часовника за 5000 лв., след което да го върне на пловдивския митрополит. От митрополията обаче отхвърлили това предложение. В търга на Църковното настоятелство могат да участват всички физически и юридически лица, като лицето, което участва в наддавателните предложения трябва да се легитимира с личен документ. Когато се наддава от името и за сметка на друго лице, трябва да се представи писмено нотариално заверено пълномощно.

Достигнатата продажна цена ще трябва да бъде преведена по банковата сметка на храма „Света Марина"- Пловдив, до края на работния ден на 11 март 2013 г.

От Църковното настоятелство подчертават, че на търга ще бъдат допуснати всички желаещи, а с оглед на благотворителната цел и за благодарност името на купувача ще бъде обявено.