Фарадж Българомразеца пак прекали, но Калфин го приземи (ВИДЕО)

В Страсбург британският националист призова ЕС да обърне гръб на България и Румъния

Британският националист Найджъл Фарадж предприе нова клеветническа акция срещу България в Страсбург.

В реч пред евродепутатите отявленият българомразец призова Евросъюза да прекрати политическите връзки на ЕС с България и Румъния заради ширещата се в тях организирана престъпност.

"Ние не искаме да отваряме неограничено границите си за гражданите на тези страни. Нашите избиратели казват: "Стига толкова!", заяви Фарадж.

По думите му за последните  5 години само в Лондон са арестувани 27 000 от общо 68 000 пребиваващи в Обединеното кралство румънци.

"90% от престъпленията в британската столица се извършват от румънски банди", разярено обясни Фарадж, но информация за подобно поведение от страна на български емигранти не бе представена.

След тези му думи, видимо разгневен, родният евродепутат Ивайло Калфин взе думата и призова Фарадж да спре да използва България и Румъния за предизборни манипулаци на партията му - Партия на независимостта на Великобритания.

"Вие преследвате вътрешно политически цели, без да цитирате статистически данни. На всеки 2000 граждани във Великобритания се пада един българин,  а на всеки 100 000 - 50. Един от 600 безработни е българин. Това ли вие наричате натиск? Румънските и българските студенти харчат всяка година 30 млн. паунда за учебни такси и за издръжката си. Нима това говори за натиск? Твърденията ви не отговарят на реалността и ще разберете това на следващите избори", отсече Калфин. Вижте речта на Калфин:


Веднага след думите му, в нарочно изявление, Европейската комисия отхвърли нападките на британския евродепутат като "ксенофобски", "дискриминационни" и противоречащи на европейските ценности.

Вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович заяви, че твърденията, свързващи две държави с вноса на престъпност в ЕС и призивите да се предприемат политически действия, представляват заклеймяване на двете държави.

"От името на Европейската комисия аз отхвърлям това заявление и този подход и се надявам, че и Европейският парламент ще ни подкрепи", заяви Шефчович под аплодисметите на пленарната зала.