Седмицата: Заслепена Венера, Субективен Меркурий, Пълнолуние и Пръст на съдбата

Астрологична картина на периода 25 март-1 април


Предстоящата седмица ще се превърне в своеобразен рубикон, даващ развитие и реализация на множество теми и процеси, възникнали в близкото и далечното минало.

Силен акцент и максимална видимост на тази тенденция ще предизвика пълнолунието в сряда, което ще активира влиянието на няколко важни и ключови за годината астрологични конфигурации-напрегнатия обмен между Уран и Плутон, който в момента е активно поддържан и от Марс; конфигурацията Йод "Божият пръст на съдбата", оформенаот Юпитер, Сатурн и Плутон и новия цикъл на Венера, който започва точно по време на пълнолунието.

С Уран и Плутон, като че ли свикнахме и вече едва ли има човек по земята, който да не е наясно, че светът се променя необратимо. От декември миналата година тази промяна, протича в контекста на Божия пръст - доста изнервяща конфигурация, която безотказно ни фиксира към погрешни модели и не научени уроци, дотогава докато те не бъдат усвоени и отстранени. Тя поставя пред човечеството предизвикателства изискващи корекции в погрешни направления на развитие и изработването на работещи и адекватни на времето концепции. Важна роля в текущото и развитие през тази седмица ще играе и Меркурий. Той събужда енергията на подвижния кръст и подкрепящата сила на водната стихия, чието силно подчертано влияние в най-дълбоко емоционалните и кармични знаци на зодиака Скорпион и Риби, подсказва необходимост от дълбок анализ на мотивите ни, както и на последствията от тях. Това е намек, че и уроците, и грешките преминават през преоценката на основните жизнени цели, които следва да бъдат адекватно пригодени към най-дълбоките и същностни потребности на човечеството като цяло и на всеки отделен индивид, в частност. И докато през декември, всички очакваха края на света с вълнуващ трепет, като възможност едва ли не с магическа пръчка да бъдат решени всички проблеми на света и да започнем на чисто, сега вече всички би следвало да са наясно, че ще трябва да си свършим работата сами. А Меркурий е идеалния посредник, който ясно и категорично ще достави послание на всеки от нас. Акцентът върху подвижния кръст, недвусмислено подсказва че посланието ще съдържа предизвикателство и изискване за/към промяна. Натрапчиво и категорично ще го усетят всички, при които подвижните знаци Близнаци, Стрелец, Дева и Риби, са акцентирани. Те от своя страна са и най-приспособими към промените, така че-наблюдавайте ги и се учете от тях.

Когато Любовта заговори обаче, всички замлъкват и през тази седмица Венера, със сигурност ще ни напомни за господството си върху нашите настроения и преживявания. От дълго време тя се движи твърде близо до Слънцето, заслепена от неговия блясък и изцяло подвластна на величието му. Докато пътуваха през Риби, тя бе удобно потопена в свои води и захранваше с романтика и дълбоки чувства поднебесния свят. В Овен обаче Венера не е добре дошла и съвсем не се чувства на мястото си, а Слънцето заплашва да я изпепели. Уран и Плутон също не са приятели на хармонията и единството, което подсказва  силно напрежение в личния живот, интимните и делови партньорства и дори приятелските връзки. Събитията и ситуациите в този контескт пряко кореспондират с началото на по-голям Слънчево-Венерин цикъл, започнал през юни 2012 г. Емоционалните вълнения, ценности и интереси и всички теми касаещи взаимоотношения, които са биле важни за нас през май и юни 2012, сега ще преживеят своеобразен ренесанс, за да получат естествен завършек или нова посока на развитие. Като за начало не се учудвайте, ако забележите промяна в отношението си към другите както и на тяхното към вас. За жалост поставената в неизгоди условия и заслепената от слънчевите лъчи Венера, трудно може да види и предотврати навреме всички възможни последствия от това, а всички ние ще трябва да действаме на сляпо когато става въпрос за връзки и взаимоотношения. Със сигурност обаче, егото господства над сърцето, а там където "Аз" и по-силно от "Ние", партньорството и единството очевидно липсват и тази липса ще стане осезаема. Сигурно е също, че не си струва да рискуваме изградени и проверени във времето партньорства, заради внезапно възникнали увлечения. Както и да упорстваме в съхраняването на очевидно изживели времето си връзки. Спонтанните действия и решения, могат да имат разрушителни и трудно предвидими последствия, затова би било разумно да се въздържаме от любовни приключения. Изключение правят разбира се необвързаните, които живота може да изненада със съдбовни романтични запознанства. С преценката до колко те са обещаващи и надеждни обаче, дори те не следва да прибързват.

Като цяло на всички ни предстои една енергична и наситена със събития седмица. Да използваме тази мощна енергия за съзидателни цели обаче, ще се окаже далеч не толкова лесно. Склонността към излишни рискове, прибързаност и приключения може да има плачевни последствия, особено в съчетание с пориви за независимост и ексцентричност. Подчертано уязвими в това отношение са всички, които имат важни позиции : Слънце, Луна, асцендент или лични планети в зоната от 7 до 12 градуса на кардиналните знаци - Овен, Рак, Везни и Козирог и особено тези, които през тази седмица ще празнуват рожден ден. За всички ни ще бъде трудно, но изключително важно да съхраним обективната си преценка, без да попадаме в капана на неоснователния оптимизъм и преувеличените преценки и реакции.

Логично подобни мощни енергийни процеси подчертават уязвимите места в здравето и психиката. Възможно е активиране на симптоми и оплаквания свързани със сърдечната дейност и нервната система: главоболие, мигрена, сърцебиене, проблеми с кръвното, повече инфаркти и инсулти. Подчертана е и опасността от спортни, битови и трудови злополуки и травми, както и от производствени аварии и транспортни катастрофи, особено в дните около пълнолунието в сряда и през уикенда. Операции и процедури свързани с външността и красотата са абсолютно противопоказни и биха имали непредвидим, но като цяло по-скоро обратен ефект.