Фандъкова към ДКЕВР: Не смейте да вдигате водата на столичани!

Кметицата отсече, че Топлофикация няма да се продава на "Веолия", която е акционер на "Софийска вода"

За пореден път столичният кмет отправи препоръка към ДКЕВР да не одобрява настояванията на концесионера "Софийска вода" за скок в цената за софиянци.

"Столична община категорично застава зад това, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не трябва да увеличава цената на водата, а "Софийска вода" трябва да спазва приетата инвестиционна програма", настоя Йорданка Фандъкова.

Кметицата отбеляза, че проблемът с цената на водата не е от вчера.

"Искам да напомня, че през 2012 година "Софийска вода" извиваше ръцете на Столична община и искаше да наложи увеличение. Категоричната ни позиция от тогава още е, че има подписани договори и те трябва да се спазват", отсече тя.

По отношение на изказванията на изпълнителния директор на "Софийска вода" Етин Пети, че дейността на дружеството е непрекъснато проверявана, Фандъкова посочи, че всички проверки, които се извършват, са нормалният начин за осъществяване на контрол върху което и да е дружество, включително и на "Софийска вода".

Столичният кмет се обърна още към всички инвеститори с призива да не забравят, че в България важат българските закони и всеки инвеститор, който иска да инвестира, е добре дошъл, но само като спазва законодателството.

Йорданка Фандъкова отказа да коментира предложението на френския акционер "Веолия", която е акционер на "Софийска вода", за готовността й да купи и "Топлофикация – София".

"При такъв вариант "Топлофикация – София" ще се управлява така, както се управлява "Софийска вода" и отговорът е ясен", отбеляза кметът.

По думите й за приватизация на топлинния монополист може да се говори само след като има ясна оценка за състоянието на дружеството, както и за възможните перспективи за развитието й.