Великобритания не успяла да преброи имигрантите си

Около 500 000 души останали извън списъците

В официалните данни за миграцията във Великобритания не са включени около половин милион души, пристигнали в Обединеното кралство след 2004г., пише в."Дейли мейл"

Проблемът е установен при преброяването през 2011г., което показа, че броят на населението е по-голям от очаквания. Преброяването установи, че в Англия и Уелс живеят 464 000 души повече от предварителните преценки. За първи път националната статистика признава в доклад, че става дума за мигранти от Централна и Източна Европа, чийто брой е бил подценен.

Според "Дейли мейл" това признание е направено в момент, когато Великобритания се готви да отвори врати за граждани на Румъния и България. Най-голям е бил напливът между 2002 и 2010г., при управлението на лейбъристите.

Заради грешката се е смятало, че във Великобритания живеят най-много 700 000 поляци и други източноевропейци, но сега властите казват, че те са над един милион. Работници от двете страни ще имат свободен достъп до работни места във Великобритания след края на годината, но правителството не посочва колко души от тези страни очаква да пристигнат.

Анкета на Би Би Си показа миналата седмица, че над 8% от румънците и 14% от българите биха обмислили дали да мигрират във Великобритания. Според анализаторската група МигрейшънУоч около 50 000 българи и румънци ще пристигат във Великобритания всяка година през следващите пет години.