Картини на велики майстори красят хотел (СНИМКИ)

Платната са подредени в хотел Лайпциг

Картини на известни български и чуждестранни художници бяха окачени по стените в хотел “Лайпциг”. След изложбата в понеделник, която бе финалът на симпозиума по живопис “Пловдив - от Твореца Сътворен”, платната на Владимир Якобчук, Мария Квиклис, Кольо Карамфилов и други велики майстори почти цял месец ще красят хотела. Матей Матеев – худижник и организатор на събитието, лично постави по стените някои от изобретенията на Никола Манев, Румен Нечев, Тигран Сукиашян и други.

Кадри от симпозиума пък ще бъдат събрани в документален филм. Това се прави с идеята да се запечатат завинаги тези дни, изпълнени с прекрасни емоции за участниците и всички, които успяха да се докоснат до изкуството на майсторите.

“Успехът беше гарантиран, заради участието на деветимата известни художници. Изложбата мина добре, по вода ни вървеше, както се казва. Дано всичко продължи така и за напред. Сега картините ще бъдат изложени в хотел “Лайпциг”, който е и един от нашите спонсори. Платната ще останат тук около месец, а някои от тях ще бъдат дадени на търг. Част от картините пък ще отидат при спонсорите, които вече са бъдещи колекционери.

Ние - организаторите, ще продължим да работим за “Пловдив 2019”, също и след това, в името на града и изкуството.”, каза в заключение Матей Матеев.

Той сподели, че ряздялата с участниците в симпозиума тази година е била доста емоционална. Плановете на организаторите за този проект са следващите години събитието да е по-масово от сегашното, да е по-продължително и участие в него да вземат повече български и чуждестранни художници. В момента се осъществява връзка с майстори от други градове – бивши Европейски столици на културата, с идеята симпозиума да се разширява. Според Матеев, положителната енергия, за която допринасят хората на изкуството, би помогнала на нашия град да върви нагоре, достигайки “Пловдив 2019 – Европейска столица на културата”.