Може и Каймаканов, може и социалист. Пазарлъците за областен вървят

ДПС в Пловдив не знаели нищо, БСП - искат да е червен

От няколко дни името на Венцислав Каймаканов се завъртя за поста на нов областен управител на Пловдив. Почти сигурно е, че той ще седне в стола на Здравко Димитров. Не знам откъде е дошла тази информация и ние от ДПС не искаме да коментираме подобни спекулации. Това заяви общинският съветник от Движението Бранимир Иванов пред Plovdivutre.bg.

В партията не е имало събрание, на което да е обсъждано името на Каймаканов. Това битува само в медиите, засега. Като бизнесмен той е показал своите качества, надявам се, че ако по някаква случайност заеме поста ще се справя също толкова добре. Все още обаче предстои да видим какво ще е разпределението на облaстните управители, допълни Иванов.

Шефът на социалистите в общинския съвет Николай Радев също коментира. Чух, че се тиражира името на Каймаканов за областен управител. Все още обаче продължават разговорите на най-високо ниво в София. Нашата позиция, както и тази на националното ръководство, е катергорична – в Пловдив губернаторът трябва да е от БСП. В този смисъл първо трябва да се определи политическата партия, която да назначи човек за поста и после конкретното име.

Необходимо е областният управител да е партийна фигура, за да може да поеме пълната политическа отговорност. В случая добрите изборни резултати на левицата и в града, и в областта сочат, че е редно БСП да излъчи губернатор, изтъкна Радев. Преди дни пред Plovdivutre.bg той призна, че е готов и иска да бъде областен. Няма да се изложа много, ще се справя, каза Николай Радев.

До последно хората на БСП ще се противопоставят на кандидатура на човек на ДПС. Георги Търновалийски също разпалено заяви, че социалистите няма да се дадат на Движението и че червените имат подготвени и достойни кадри. В редиците на левицата за губернатор се спрягат имената на Търновалийски, Николай Радев, Тодор Петков, дори на Гергов.

Венцислав Каймаканов е родом от Цалапица. На 44 години е. Бивш изпълнителен директор на завод „Юрий Гагарин” АД. През 2007 г. той се яви на изборите като независим кандидат за кмет.

Според някои твърдения лично Джевдет Чакъров е лобирал за него. Не е тайна обаче и познанството на Каймаканов с лидера на социалистите в града и областта Георги Гергов.