ДПС сложи валия на Пловдив! БСП загуби битката

Венцислав Каймаканов е новият областен управител

Снощи Министерският съвет назначи девет областни управители. Венцислав Каймаканов е новият губернатор на Пловдив област.

Както Plovdivutre.bg първи писа човек на ДПС сяда на стола на Здравко Димитров. По разпределение на основните и важни постове на правителството, сформирано от ДПС и БСП и подкрепено от Атака, във втория най-голям град в България столът на губернатора се паднал на ДПС.

До последно в редиците на червените в града се надяваха, че социалист ще поеме поста. Вчера, часове преди решението, Николай Радев каза, че тяхната позиция, както и тази на националното ръководство, е категорична – в Пловдив губернаторът трябва да е от БСП. “Необходимо е областният управител да е партийна фигура, за да може да поеме пълната политическа отговорност. В случая добрите изборни резултати на левицата и в града, и в областта сочат, че е редно БСП да излъчи губернатор, изтъкна Радев. Георги Търновалийски, другият фаворит за стола, бе категоричен, че няма да се дадат на Движението и че имат свои подготвени и достойни кадри.

В ДПС бяха по-лаконични. Общинският съветник Бранимир Иванов каза, че като бизнесмен Каймаканов е показал своите качества, "надявам се, че ако по някаква случайност заеме поста ще се справя също толкова добре".

Венцислав Каймаканов е родом от Цалапица. На 44 години е. Бивш изпълнителен директор на завод „Юрий Гагарин” АД.

През 2007 г. той се яви на изборите като независим кандидат за кмет, а номинацията му беше подкрепена от тогавашния градоначалник д-р Иван Чомаков.

Според някои твърдения лично Джевдет Чакъров е лобирал за Каймаканов. Не е тайна обаче и познанството му с лидера на социалистите в града и областта Георги Гергов.