Не съм убивал Мирослава, оправда се Заека

Марио Любенов не познавал момичето и никога не се е срещал с нея

Аз признавам всичко по обвинителния акт. За съжаление не можах да им разкажа цялата история. Просто защото не се е случила. А Мирослава не я познавам, просто никога не съм се срещал с нея.

Това каза единственият подсъдим за убийството на Мирослава от Перник - Марио Любенов, който проговори за пръв път пред Нова телевизия, след като получи присъда от 25 години затвор.

"Не знам дали сте успели да се запознаете с показанията на приятеля на сестрата на Мирослава. Но неговите изразни средства са различни от моите. Той няма такъв речник, не използва такива думи. Това ме навежда на факта, че той не стои зад тези показания", заяви осъденият. 

По думите му едно самопризнание трябва да включва разказ на цялата история, но той не може да им я разкаже. "Просто не знам какво се е случило", категоричен е Любенов. За него признание е силно казано. "Просто застанах пред съда и казах, че признавам всички обстоятелства по обвинителния акт."

Припомняме ви, че убийството на 17-годишната Мирослава от Перник потресе България. Тя беше отвлечена за откуп, който не бе получен. 3 месеца по-късно откриха тялото й, а полицията задържа двама. Единият - Стойчо Петров-Чочо, се самоуби пред разследващите при възстановка на покушението в дома му. Другият заподозрян - Марио Любенов-Заека остана в ареста със свидетелство за психични отклонения. Заека остана и единственият обвиняем по делото, след самоубийството на Чочо. На 12 юни Пернишкият окръжен съд осъди на 25 години затвор Марио Любенов. На компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 хиляди евро. Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

На предното заседание по делото Любенов направи самопризнания и призна всички факти от обвинителния акт.

Заека сподели, че най-лошите му спомени са от разпитите в Първо РПУ в Перник.

"Биха ме, имам белег. Но това се потули някъде", заяви той.

Според Любенов съдът не е взел под внимание много факти. От дома му например са конфискувани въжета за теглене на автомобил и няколко въжета за простор. Натривките, взети от трупа на Мирослава и натривките от въжетата се различават по химичен състав.

"Така че това дава отговор на много въпроси. Има много смешни неща в това дело. Отстрани погледнато, това е едно бутафорно дело. Но е факт и 25-годишната ми присъда", каза Марио.

Заека сподели, че не се чувства добре от това, че е признал подобно нещо. Но той изясни мотивите си - "човек знае крайния изход на един процес и предпочита да вземе такова решение и да облекчи собственото си положение."

Любенов заяви, че се чувства безсилен. "До момента от това, което съм гледал по телевизиите и съм чел по вестниците, стигнах до извода, че обществото има вече изградено мнение - че аз съм ужасен изрод. От което съм възмутен, но е факт", каза той.

По думите му - съдът би трябвало да бъде арбитър между думите на прокуратурата и думата на адвокатите. Но съдът в България взима единствено и само думите на прокуратурата като чиста монета, а не изслушва защитата на обвиняемите.

Марио Любенов смята, че самата съдебна система в България винаги завършва знаковите дела с осъдителна присъда. Според него това се случва поради факта, че обществото вече е с нагласата да чуе осъдителна присъда.

"Не знам дали си давате сметка, че когато едно дело стане медийно, тогава хората се настройват негативно. А когато това е факт, съдебният състав също се настройва негативно. Те не гледат обективно на фактите и обстоятелствата, а гледат да угодят на общественото мнение", заяви Любенов.

Той не е виждал сина си от година и половина. Заека твърди, че съпругата му не го води при него, "защото малко или много се разстройвам от неговото присъствие." 

Когато му дойде времето, вярвам, че ще разбере защо съм постъпил така. Обществото обича, когато види някого на дъното, да го смачка още повече. Притеснявам се това да не се случи с него", заяви Марио Любенов-Заека.