ГЕРБ бавеха реформата във водния сектор 4 години, заяви Михалевски

Собствеността е трябвало да бъде прехвърлена от ВиК операторите към общините и държавата

Четири години ГЕРБ не мръднаха разписаната през 2009 г. реформа във водния сектор. Това заяви в интервю за агенция "Фокус" председателят на парламентарната Комисията по регионална политика и местно самоуправление Димчо Михалевски по повод приетите на първо четене промени в Закона за водите. От ГЕРБ обвиниха управляващите, че правят реформа на парче.
"Водната реформа се състои в това, че собствеността на ВиК дружествата трябва да се прехвърли от корпоративна в публична държавна и публична общинска собственост и на база на това прехвърляне да се оформят нови органи, които да формират и прилагат политиката във ВиК сектора – асоциации по ВиК", коментира Михалевски. "Това беше разписано в изменението на Закона на водите през юни 2009 г. и четири години ГЕРБ не мръднаха тази реформа. Не я придвижиха от точката, до която им я бяхме оставили през юни 2009 г. За мен е непонятно защо, тъй като законовите разпоредби са в сила от 23 септември 2009 г.”

Председателят добави, че собствеността е трябвало да бъде прехвърлена от ВиК операторите към общините и държавата, както и да бъдат издадени актовете за публично държавна и публично общинска собственост и предоставени с договори за управление, поддръжка и експлоатация на съществуващите ВиК оператори. Това е същественият характер на системата и изключва възможността за каквато и да е приватизация в нея, за да не се възпроизведе елемент като при електроразпределителните дружества.

По думите му втората голяма част на философията на реформата е, че дава правата и отговорностите на държавата и общините правилно да подреждат във времето модернизацията, поддръжката и експлоатацията на ВиК системите, което да гарантира качествена услуга на достъпна цена на хората. "Ето това е реформата, която 4 години не беше започната, въпреки действащите текстове в закона, които я предвиждат от преди 4 години", допълни Михалевски.