Кметът: Каймаканов не е в час

Иван Тотев коментира проблема с ремонта на Коматевско шосе и стопирания от областния управител 30-милионен заем

Кметът Иван Тотев коментира публичното изказване на областния управител Венцислав Каймаканов, че общината може да ремонтира Коматевско шосе с пари от средствата за ремонта на Цар-Симеоновата градина.

Подобни изказвания са подходящи, когато играеш шах в парка, но за един областен управител това не е редно. Той няма компетенции и не може просто така да решава кое е важно и кое – не. Това не е като да решиш дали да си купиш хляб вместо кисело мляко в бакалията. Явно губернаторът не е наясно за какво става въпрос и затова изказването му кара всички да се смеят, каза градоначалникът. Тотев посочи, че само общината може да решава какво да прави с бюджета си.

Ние вече сме депозирали документи в Административния съд и очакваме магистратите да се произнесат. Това ще премахне пречките пред тегленето на 30-милионния заем. Макар той да беше съгласуван с Областна управа, явно те така и не са разбрали за какво точно става дума. С парите от него ще се финансират стратегически проекти, чиято реализация се планира от години насам, изтъкна кметът.

Няма как от парите за Симеоновата градина да се даде за Коматевско шосе, защото средствата са отпуснати целево по фонд Флаг. Още повече, че тук не става дума просто за ремонт на улица, а за напълно ново изграждане на пътната артерия – с асфалтиране, обособяване на велоалеи, осветление и т.н. Друг стратегически обект е булевард "Северен", който може да се каже, че е най-важният. Към него проявават интерес вече 15 компании. Няма как всичко това да се изпълни със собствени средства, допълни Тотев.

Кметът на район Южен – Валентин Василев също изказа притеснение от действията на областния управител. Той посочи, че още като шеф на пловдивското ВиК е работил по проекта за Коматевско шосе. Това е натоварен вход към града от околовръстното шосе. Там инфраструктурата е остаряла, всичко е в дупки и затова ремонта е наложителен. Няма как на финалната права, след толкова преминати процедури, да се правят нови изводи и заключения, които целят единствено да блкоират проекта. Надявам се все пак на благоприятен развой на събитията, допълни Василев. Той сподели, че след като заема бил осопорен, десетки жители на Коматево звъняли притеснени в офиса му.