Спирачката за бул. "Северен" ще струва човешки животи

Блокирането на 30-милионния заем стопира изграждането му

Без булевард "Северен", който да поеме част от трафика и тежкотоварните автомобили, фаталните инциденти на кръстовището на Панаира - известно още като "колелото на смъртта", ще продължат. Това обяви кметът на район "Северен" Ральо Ралев по повод блокирането на 30-милионния заем, който ще финансира проекат за новата пътна артерия.

Имаме средно по 6 фатални катастрофи на голямото и малкото колело всяка година. Ако камионите получат обходния маршрут, трафика ще се разтовари и ще има по-добра видимост. Това ще даде по-голяма безопасност за пешеходците, а наблизо има и училища, допълни още Ралев. Той се срещана с представители на бизнеса, които също настояват за изграждането на бул. "Северен".

Губя средно 25 минути докато измина разстоянието от Панаира до магазина си. Това е близо по един час всеки ден. Така само с личната си кола за месец горя около 30 литра бензин повече от необходимото за тази отсечка. Това сподели Васил Енфеджян – собственик на складове и магазин на Брезовско шосе. Той посочи, че ако се сметнат загубите на всички возила, на всички фирми в района – то задъстванията отнемат близо 3-4 милиона лева от бизнеса. Тоест проектът ще се изплати само в рамките на 2-3 години.

Освен, че ощетява фирмите – трафикът води и до замърсяване на въздуха, изтъкна още бизнсеменът. Той посочи, че не може да разбере мотивите на губернатора за спиране на проекта за бул. Северен, тъй като няма как едно ново шосе да бъде лошо за града. Негов колега допълни, че и страничните улици не са добра алтернатитва, тъй като са тесни за товарните возила и са в лошо състояние.

Булевард ”Северен” е жизненоважен, допълни Елена Георгиева, която работи във фирма за продажба и доставка на строителни материали. В момента районът е почти недостъпен както за фирмите, така и за клиентите им. Товаренето и разтоварването се затрудняват. Шофира се с 10 километра в час. Това е пагубно. Само в базар Илиянци има 160 фирми, а търговските обекти в района са много повече, допълни тя.

Аз дадох обещание, че ще изградя бул. ”Северен”. Затова започнахме планирането му още в началото на мандата. Това обаче е голям проект непосилен за местния бюджет. От 30-милионния заем – 9 милиона ще се разходват за този булевард. Сега се опитват да спрат проекта заради някаква политика. Хората обаче не се интересуват от партийни борби, а от бизнес, изтъкна още Ральо Ралев. Той посочи, че заради съдебните спорове и забавянето, може и да не удържи на своето обещание, което го злепоставя.

Зам.-кметът Димитър Кацарски на свой ред показа плановете за бъдещия булевард. ”Северен” ще тръгва от моста на Адата, ще пресича Брезовско шосе, ще минава край ДКЦ III и с полудетелина ще се включи към Карловско шосе. Във втория етап пътят ще продължи през жп гара Филипово, автогара Север и ще стигне до Голямконарско шосе.