Готвач показа на света истинското лице на "McDonald's"

В храните им има всичко друго, но не и месо

Все пак има хора, които искат да променят света! Един от тях е готвачът Джейми Оливър, който спечели дългогодишна ожесточена битка срещу една от най-големите компании за бързо хранене в света - "McDonald's"

Maкар че медиите не обръщат голямо внимание на проблема, Оливър не се отказва от начинанието си и продължава да разкрива как точно се приготвя храната в една от най-големите компании за бързо хранене. Той обяснява как негодните за консумация части от телешкото се промиват в амониев хидроокис (Е527) и после се слагат в каймата за кюфтета.

"Защо което и да е разумно същество слага месни отпадъци, накиснати в амоняк, в устата на децата си?", пита се знаменитият готвач.

Друго шокиращо разкритие на Оливър е изготвянето на пилешкия макнъгет. Мислите си, че това е месо?! Всъщност след като най-хубавите и вкусни части на пилето са отделени, остатъкът - мазнините, кожата и вътрешните органи на пилето - се смилат, след което получената смес се пържи в силно нагорещена растителна мазнина.

Веднага след демонтрациите на готвача франчайз мениджърите на "McDonald's" от Латинска Америка, Великобритания и Ирландия отрекоха в техните продукти да се използва амониев хидроокис. В САЩ обаче Комисията за контрол на храните и лекарствата допуска употребата на въпросното вещество. За радост на мултикорпорацията, тя има право и да не обявява съставките на продуктите си.

От "McDonald's" отрекоха решението за промяна на рецепта да е свързано с кампанията на Джейми Оливър. В изявлението им се казва, че след 2011 г. употребата на амониев хидроокис е спряна и сега предлаганото от тях месо е чисто.

Благодарение на Джейми Оливър стотици обикновени хора, минаващо ежедневно покрай ресторантите за бързо хранене, вече имат едно наум. Самият той е собственик и основател на ресторанта "Fifteen", в който обучава младежи в затруднено социално положение, криминални досиета, а също и с дислексия.