Камион изпомпва фекалии до касети с хляб и мляко?

Камион за почистване на септични ями и отпушване на канали е паркиран точно до касетите с хляб пред магазин на “Билла” в столичния квартал “Орландовци”

Камион изпомпва фекалии точно до картофи, мляко и хляб, предназначени за лъскавите щандове. Това е заснел Мариан Ангелов, читател на 24 часа, който живее точно до хипермаркет “Билла” в столичния кв. “Орландовци” и вижда всичко, което става във вътрешния двор.

“Подложени сме на тормоз от 2010 г., когато построиха магазина. Дизеловият агрегат на обекта е проектиран точно до къщата ни и денонощно ни обгазява. Когато работят балиращите машини, трясъкът е като от земетресение. Случва се токът в квартала да спре и тогава от “Билла” пускат агрегат. На 50 м в околността никой не може да спи”, разказва Ангелов. Баща му Александър допълва, че са писали десетки жалби до различни институции и в резултат на това по фасадата на къщата му редовно летят развалени плодове и зеленчуци.

Миризмите, шумът и неудобствата за семейството, съсед по неволя на търговския обект, са нищо в сравнение с мизерията на рампата, където се приемат продуктите. Точно там, където всяка седмица камион изпомпва септичната яма с отпадъчни мазнини и фекалии, се разтоварват храни, както личи на снимките, правени през август.

Семейство Ангелови твърди в жалбите си до институциите, че докато камионът работи, се носи непоносима смрад и е недопустимо това да се прави при наличие на храни в съседство.

“Кофите за боклук и сметоизвозващите камиони също са до мястото, където са хлябът, млякото, плодовете и зеленчуците, докато чакат да бъдат приети в склада. Явно контролните органи не си вършат работата. Не можем да повярваме, че чужд инвеститор погазва наредбите за хигиена”, казват съседите очевидци. Ангелов, който живее в имота с цялото си семейство, е категоричен, че не е давал съгласие да се строи обект в съседство, както се опитват да го убедят от общината. “Никой от нас не е подписвал такъв документ. Ако по проекта го има, означава, че някой не си е свършил работата”, категоричен е той.

Напомня и че законът изисква отстояние от жилищните сгради. Семейството е писало жалби до общината, агенцията по безопасност на храните, МВР, ДНСК и др., но положението с шума и мръсотията не се е променило.

“Реагирали сме на всички сигнали. Правил съм многократни срещи между гражданите и представители на “Билла”. При наши проверка е установен незаконен навес от метална конструкция на магазина, който беше премахнат доброволно от търговската верига. Обезшумен е и агрегатът, който се включва при спиране на тока. Останалите сигнали, които не касаят нашите правомощия, са препратени на агенцията по безопасност на храните и здравната инспекция. Те обаче не са установили нарушения”, обясни кметът на район “Сердика” Тодор Кръстев.
 

“Билла”: Случаят е отпреди месеци, санкционирахме служителя 

Посоченият случай и снимковият материал към него са отпреди няколко месеца. Още тогава бяха предприети всички необходими мерки - специално обучение и инструктаж на персонала в този и останалите магазини от веригата и засилване на контрола по спазване на всички вътрешни процедури в магазините. Служителят, отговорност за конкретния случай, беше санкциониран, се казва в становище на “Билла България” до редакцията.

След случая Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) многократно е идвала на проверки в този магазин и е констатирала липса на нередности. Днес също имахме такава проверка от БАБХ, която потвърди изрядността в магазина.

Като част от международна верига “Билла България” оперира в съответствие с всички хигиенно-санитарни изисквания на нашето законодателство и съгласно строгите вътрешнофирмени процедури за контрол и качество, като не прави никакъв компромис с тях. Нямаме притеснение по темата и призоваваме всички, които искат да се уверят в контрола ни за качество, да го направят в най-близкия магазин “Билла”, казват от веригата.