Как да възстановим здравето си след прием на антибиотици

Животът

03-10-2013, 15:23

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Средиземноморската диета пази от деменция

Диетата със сок лекува организма

Наистина ли нямаме време за диета?

Здраве според зодията

Топ 10 подправки и билки за супер здраве

Как времето влияе на здравето?

Лекарите съветват: Не давайте диетични млека на децата

Най-съмнителните диети на света

Митове за популярните диети

Най-вредните диети

Рак на гърдата - въпроси и отговори

Храна срещу рак на гърдата

Сърцето и душата не обичат тъмнината

Внимавайте какво поствате във Facebook

Внимавайте какво ядете! Някои храни са опасни

Секс по график може да спаси брака

Уникална рецепта за лечение на рак

"Златно мляко" топи ракови клетки и гарантира дълголетие

Как да заличим белези, стрии и целулит

Житният режим на Петър Дънов

Полезните съвети на Петър Дънов за имената, които даваме на децата си

Лекарство по-силно от Виаграта идва на помощ

Най-разпространените здравни заблуди

Диетата на столетника Тома Чолаков: Месо не купувам, сладко никога не ям

Мнозина знаят, че приемът на антибиотици не преминава безследно през организма

Тези препарати, освен несъмнена полза при лечение на микробните инфекции, могат да нарушат в организма хомеостаза (обмена на веществата, състоянието на микрофлората и работата на имунитета). Всички ли, антибиотици негативно ще влияят на организма ви и нужно ли, е да приемате специални препарати след курса на прием на противомикробните средства?

За антибиотиците

Антибиотиците са полезни при пневмония, отити, гнойни процеси или ангина. Без лечение на тези заболявания инфекциите могат силно да навредят на организма ви. Приема на антибиотици влияе на негативната флора, с която не могат да се справят защитните сили на организма – антитела и левкоцити.

Като се отчете факта, че след приема на антибиотици възниква дисбактериоза и нарушаване на микрофлората на организма, то ще се опитаме да развенчаем този мит. Средният курс на антибиотика е от 5 до 7 дни, през което време силно се намесва в организма на човека, затова е нужно да се вземат допълнителни медикаментозни мерки за корекция на микрофлората.

Освен това, приема на различните биопрепарати паралелно с приема на антибиотика са безсмислено действие. Антибиотикът, особено с широк спектър на действие, освен вредните микроби унищожава и полезните бактерии, съдържащи се в биопрепаратите.

Като се има предвид, че след отстраняването на неприятеля организма бързо се мобилизира и сам, без каквито и да е намеси, премахва последствията и възстановява хомеостаза, в това число и микробната флора в червата.

Ето защо, при ранното лечение и навременно, правилният избор на антибиотик и курса на неговия прием няма да доведе до мерки по възстановяване на здравето ви, то просто няма да ви е нужно. Следва да се съблюдава принципа на пълноценното хранене – млечни и растителни продукти ще ви дадат полезна микрофлора и субстрати.

Негативното влияние на антибиотика върху органите

Мнозина считат, че антибиотиците негативно влияят на микрофлората на влагалището и я нарушават. Това е невярно твърдение, понеже концентрацията на антибиотик при системен прием в областта на слизестото влагалище не остава висока, особено, ако това не е дълъг и продължителен курс на лечение.

Микрофлората се колебае винаги и на нея и влияе не само антибиотика, но и сексуалните контакти, средствата за концентраптив и даже използването на интимен сапун. Ако антибиотиците се приемат правилно, никакви съществени изменения на микрофлората няма да възникне, колебанията бързо ще се възстановят за сметка на собствените сили на организма.

Възстановяването на микрофлората се налага при дълго лечение, използване на местни антибиотици под формата на свещички или капсули, така те ще създадат вътре във влагалището висока концентрация на препарата, а също понижение на имунитета и проявяване на дискомфорт във влагалището. Във всички останали случаи намеса не е нужна.

Също същественото преувеличение на негативното въздействия на черния дроб и бъбреците. Здравият черен дроб е способен да неутрализира токсините от лекарства, затова курса с антибиотици не е опасен.

Здравите бъбреци изхвърлят чрез разтворима форма антибиотика с урината, те изобщо няма да пострадат от стандартния лечебен курс. Разбира се, има невротоксични антибиотици, но приемането им е свързано с тежка болка.

Митове за биопрепаратите

Биопрепаратите се приемат перорално, а основното им действие се осъществява в дебелото черво. Попадайки в киселинната среда на жлъчката, голяма част от полезните микроби загиват, останалите се неутрализират в тънкото черво. А единици полезни бактерии "добрали се" до дебелото черво, трябва да се адаптират с флората.

Някои производители, решили да измамят знаещите за физиологията на човека, правят препарати, които са кисело устойчиви разтворими капсули в червата. Да, през жлъчката тези капсули могат да минат невредими, но в тънкото черво капсулите се разтварят и микробите загиват.

Така, че си струва да ползвате антибиотик, когато се налага? Със същия успех можете да пиете биопрепарати, но те са скъпи и резултатът е по-бавен. Освен това, млечните бактерии най-добре преживяват в организма.

Затова приема на биопрепарати за възстановяване на микрофлората е показан само в отделни случаи, когато лечението е било дълго, а имунитета много отслабен.

Разбира се, невинаги организма може сам и пълноценно да възстанови силите си след дългия прием на антибиотик и продължително лечение. Но, това е достатъчно тежко и сериозно заболяване в състояние, като сепсис, продължителна инфекция, усложнения, атипична флора и др. С други думи – това е тежко и рядко заболяване.

Съществуват и други показания за корекция на микрофлората:

- продължителен прием на антибиотици, повече от 10-14 дни;
- прием на 2-3 антибиотика едновременно;
- смяна на антибиотици в процеса на лечение;
- синдром на имунодефицит, онкологично заболяване, хронично продължително заболяване или изтощение на организма;
- самолечение с антибиотици, приемани нерационално, не по схема, без назначение от лекар;

Как да взимаме антибиотик?

Преди всичко, при лечение с антибиотик е нужно строго да се съблюдава не само предписанието на лекаря, но и особеностите при приема на препарата – "преди хранене" или "след хранене", както и с какво може да се пие. При това е необходимо пълноценно да се храните.

Във вашето меню трябва да има:

- киселинно млечни продукти с "живи" бактерии (йогурт, цвик, прясно сирене);
- плодове и зеленчуци, съдържащи пектин и влакно;
- протеин (строителният материал на имунната система за производството на антитела и помощник на черния дроб, позволяваш да обезвреди всички патогени).

Въздържайте се от:

- захар, за да не подхранвате в храната условно — патогенна флора;
- химия и алергени, за да не дразните стените на червата;
- алкохол;
- пикантна храна;
- пържени и мазни храни;

Те ще навредят на черния дроб, които постепенно преработва продуктите чрез метаболизма от самия антибиотик, така и токсините – микроби, с които препарата се бори.

Организмът е сложна система и след лечение с антибиотик възстановяването става самостоятелно при съблюдаване на простите правила на хранене.


Източник: kulinaria.bg