Избиването на животни в Странджа не е единствен вариант

Директивата на ЕС позволява незаразените животни да се изолират, посочва евродепутатът Маруся Любчева

Избиването на животни не е единствената мярка за пресичане на заразата от шап и шарка. При внимателен прочит на директивата на ЕС по проблема се откриват и други възможности, смята евродепутатът от Коалиция за България Маруся Любчева.

"Запознах се с директивата, в нея наистина императивно е заложено избиване на заболелите животни, но освен заболели, има и заразени, има и такива, които са били в контакт, но нямат признаци на зараза. Съществува процедура, по която трябва да се докаже дали едно животно е болно или заразено - тя касае определен период от време, както и определена територия", обясни Любчева пред в. "24 часа".
Според нея директивата дава възможножност незаразените животни да се изолират, както и да се предприемат мерки, за да се обработва превантивно земята в околността, за да се спре зараза.

Допусната е стратегия, която да прецени кое е по-изгодно - дали животните да се избият или да се предприемат и други мерки, включително и ваксиниране - това го пише в директивата, допълни Любчева. Питам - кой спази това, отидоха и ги избиха, не крие възмущението си евродепутатът.
Според Любчева тези възможности не са използвани. Именно заради това тя е влязла в спор с ветеринари при обсъждането на ситуацията в Странджа на проведеното преди дни разширено заседание по проблемите на земеделието и животновъдството в Бургаска област.

През септември заради три положителни проби за шарка бяха умъртвени повече от 100 овце и кози в село Стоилово. Тогава пред репортер на вестника собственикът на най-голямото стопанство Янаки Мунев каза, че е предложил животните му да бъдат изолирани. Но ветеринарите бяха категорични, че няма такава мярка.

Въпросът за допускане на алтернативни варианти, включително и ваксинацията пръв постави кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Впоследствие внесе докладна записка с това предложение в Общинския съвет и всички 11 съветници я подкрепиха. Ако държавата не се погрижи за единствения поминък на местните хора, Странджа ще обезлюдее съвсем, мотивира се кметът Янчев.

По-обнадежден съм, тъй като виждам, че има активност за търсене на решение, в сряда отново ни престои работна среща в Областна управа, каза кметът Янчев вчера. Според него фактът, че областния Павел Маринов отишъл на място и видял с очите си трагедията на стопаните, повлиял положително в търсенето на алтернатива.
Няма да отстъпим от това, което сме казали, искаме до месец да видим, че нещо се прави, оградата на границата с Турция не е решение, по-разумно е да се върви към създаване на зони за изолиране на животните при зараза, допълни Янчев.

Междувременно депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Димитър Бойчев и Иван Вълков внесоха в парламента питане до земеделския министър Димитър Греков за предприетите мерки и действия от страна на министерството за осигуряване на безвъзмездни средства за изграждане на центрове, в които да бъдат настанявани контактни здрави животни при налагане на карантинни мерки.