Фирми продават синтетична оцетна киселина с етикет за натурален оцет

БАБХ ще унищожи близо 120 тона оцет. След проверка на инспекторите в производствени предприятия за оцет и олио е било установено, че в продукта се съдържали неразрешени добавки

Друго нарушение било, че производството се случвало в нерегламентирани обекти.
От агенцията са констатирали и други нарушения.
16 156 литра оцет и 710 литра олио са възбранени и насочени за преетикетиране. Причината е непълна или подвеждаща информация на етикета, както и липса на данни за производителя на продукта. Според БАБХ това води до заблуда на потребителя.
Най-ярките примери в това отношение са когато на синтетичен оцет са поставяни етикети с надпис "Ябълков" и "Винен".
Заради нарушенията са издадени 35 предписания и са съставени осем акта за установяване на административно нарушение. Един обект за производство на оцет е с временно преустановена дейност. Откритите нерегламентирани количества са открити в складова база и не са достигнали до търговската мрежа и крайния потребител.
Според "24 часа" националната ревизия бе назначена след изнесени от вестника скандални разкрития, че съдържанието в бутилките няма общо с описанието на етикета, както и на разказани десетки истории с развалени туршии в страната.
Най-масово зарибяват с некачествен оцет от плевенската фирма "Веда", пише "24 часа". Там са произвели 10 793 литра с неразрешени от закона добавки. Освен 6 924 бутилки за собствената марка "Веда" такъв оцет те са произвели и за фирмите "Арте", "Любекс" и "Крина".
Рекордьор на некачествен оцет е друга плевенска фирма. ПВД ООД е бутилирала и приготвила в палети за търговската мрежа 99 188 литра, т.е. близо 100 тона оцет, в момента, когато пристигат контролните органи, пише "24 часа". Цялото количество според етикетите е "винен", "ябълков" и ябълков "Фиоре". Анализи показали обаче, че е бутилирана синтетчна оцетна киселина Е 260 и няма нищо общо с натуралния винен или ябълков оцет. ПВД - ООД влага в оцета неразрешени от европейското и българското законодателство добавки.
От "Винпром Дупница" са иззети 1 387 литра с вложени в тях неразрешени добавки. Всъщност ревизията на тази фабрика, която установи драстични нарушения и запечата склад с бутилирана продукция от 3,3 тона оцет, предизвика мащабната национална проверка.