Въпрос на пари или на здраве?

Защо в България се провеждат обществени поръчки за жива полиомиелитна ваксина (ОПВ), отвхърлена от Европа?

Внасяме от Турция  ОПВ?

Имунопрофилактиката е държавна политика и тя трябва да бъде ангажимент именно на държавата.

Полиомиелитът, наричан също детски паралич, е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано при фекално-орален и въздушно-капков път. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите. Характеризира се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност. Проблем е, че Националната здравноосигурителна каса често пъти прави запитвания до НАП за здравноосигурителния статус на един или друг от лекуваните (включително бежанци), а докато отговорът дойде, се бавят плащания на болниците.

Проблем е, че няма разрешение за прилагането на ваксината в нашата страна. Тя може да бъде закупена от Турция. 
Най-големият проблем е, че има достатъчно доказателства за нежелателни реакции от живата ваксина, както и опасност вирусът да мутира...

В България на този етап има наплив на бежанци от североизточните провинции, които са населени предимно с кюрди. Неписано правило е, че колкото по-бедни са някои слоеве в обществото, толкова по-сериозни здравословни проблеми имат те. Много от децата, дошли в България от тези региони, вече са пропуснали част от задължителните имунизации. Световната здравна организация потвърждава епидемиологични взривове на полиомиелит в източните провинции на Сирия.
Всички деца бежанци от 13-месечна до 15-годишна възраст ще бъдат имунизирани срещу осем заразни заразни болести. Това реши Ведомственият щаб за координация и контрол към Министерството на здравеопазването. Единият от антигените в нея е точно от полиомиелит. Но се оказва, че дори това не е напълно достатъчно за успокоение да не плъзне вирусът, поради липса на живата полиомиелитна ваксина.

В няколко поредни писма до редакционната поща, читатели на Bulgariautre.bg изразяват притесненията си, тъй като тази ваксина не се употребява след 2006 г. с промяна на Наредба № 15 (12.05.2005 г. на МЗ за имунизациите в Р. България (ДВ бр.45/2005 г.), поради това че предизвиква повече случаи на нежелани постваксинални реакции, включително и заразяване с ваксинален полиомиелит.

През 2007 г. е извършена замяна на живата полиомиелитна ваксина с инактивирана за всички приеми, с което се отговори на потребността на обществото от високоефективни и безопасни ваксини и на изискването за максимално ограничаване на циркулацията на ваксинални полиомиелитни щамове." (http://www.ncipd.org/?news=55) (http://webcache.googleusercontent.com/...)

Страните в Европа вече са променили националните си програми за ваксинация в посока използването изключително и само на Инактивираната полиомиелитна ваксина (ИПВ).

Много от проблемите произтичат от генетичната нестабилност на живите ваксинални полиовируси, които в определени случаи могат да изгубят своя атенюиран фенотип и да придобият характеристиките на дивите си прародители - невровирулентност и трансмисивност. Поради рисковете, свързани с прилагането на ОПВ, е постигнат консенсус за прекратяване на нейното използване. За целта за определен период от време рутинните ваксинации ще се извършват с ИПВ.

В този ред на мисли в България предизивква недоумение защо се провеждат обществени поръчки за жива полиомиелитна ваксина, за обезпечаване на имунизационния календар в България (според текста в поръчката), след като влиза в сила изменение на Наредба 15 от 2005 г., според която имунизациите се правят само с инактивирана полио ваксина.

В тази връзка министърът на здравеопазването, в рамките на Европейската имунизационна седмица, разпореди провеждането на извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит. Извънредната имунизация ще се проведе с една доза инактивирана полиомиелитна ваксина.

Както обезпокоените наши читатели, така и нашият екип счита, че е редно отговорните институции да обяснят защо са провеждани конкурси за обществени поръчки за жива полио ваксина през 2008 г. за обезпечаване на имунизационния календар за 2009 г., за сто хиляди дози жива ваксина, както и през 2010 г. за обезпечаване на календара със срок на изпълнение 48 месеца, тоест важи и през 2014 г., също за поръчка на сто хиляди дози.

 

  • жива орална полиомиелитна ваксина (ОПВ)
  • Инактивираната полиомиелитна ваксина (ИПВ)