Производителите на зелена енергия излизат на протест

Очаква се 2000 души да протестират заради въвеждането на 20 % такса върху приходите от производството на ток от слънчеви и вятърни централи

Протестът ще се състои в 12 часа днес пред сградата на МИЕТ. В него ще се включат и производителите на зелена енергия от слънчеви и вятърни централи.
Производителите на "зелена енергия" определят решението като „незаконно" и твърдят, че въвеждането на подобна такса ще обрече бизнеса им на фалит.
Членовете на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) протестестират заради готвеното въвеждане на 20 % такса върху приходите от производството на ток от слънчеви и вятърни централи. Това потвърди председателят на асоциацията Меглена Русенова тази сутрин пред БНТ. Тя определя таксата като силно дискриминационна.
“Ще се експропеира един частен капитал. Една държава от ЕС не може да си позволи на отчуждава частна собственост”, категорична е тя.
Тя е категорична, че са нарушени няколко принципа в българското законодателство - равнопоставеността на стопанските субекти, защитата на частната собственост и гаранцията на българските и частните инвеститори у нас.
Русенова подкрепи тази теза, като определи решението за въвеждане на допълнителна такса като лобистко и защитаващо конвенционалната енергетика. По думите й допълнителната такса вероятно ще доведе и върху увеличение на цените на тока.
“Тази такса ще доведе и до увеличение на цените на тока. Ако утре българският парламент приеме това предложение без никакъв дебат и обсъждане с инвеститорите и обществеността, ще бъдат нарушени условията за приемане на българските закони. Не може един закон, който касае конкретна материя, да се приема на едно четене в българския парламент. Това ще бъде обръщане на целия български парламент срещу частните инвеститори в България”, допълни тя.
Вчера финансовият министър Петър Чобанов заяви, че приходите от новата такса от 20% за производителите на ВЕИ ще остават в централния бюджет и ще играят ролята на буфер.