Граждани протестираха в столицата срещу промените в Закона за МВР

Над от шест часа продължи протестът с искане за оставка на правителството и срещу промените в Закона за МВР

Протестът започна около 10,30 часа пред Народното събрание със скандирания "оставка" и освирквания.

Той бе обявен от Ранобудните студенти във фейсбук още преди няколко дни. Според тях - подготвените промени в Закона за МВР са насочени към това да смажат протестите, както и полицаите да употребяват повече сила и репресии по отношение на протести и събирания.

Час след началото на протеста, група от протестиращите периодично започна да рита металните заграждения, с които е оградено Народното събрание. Според младежите, зоната за сигурност, отцепена с металните ограждения, е твърде голяма и те се опитваха да ги премахнат. Изключително засилено полицейско присъствие имаше през целия ден около сградите на институциите. Около обяд малка група протестиращи пред парламента започнаха да хвърлят запалени вестници и парцали към металните заграждения.

Един от запалените вестници падна върху кола на жандармерията. Пожарникари загасиха запалените предмети, които не представляваха никаква опасност нито за хората, нито за сградата, съобщава агенция „Фокус“. Протестиращите, които бяха около 100 - 150 души, хвърляха бомбички, пиратки и домати по парламента. Полицията предупреждаваше през мегафон протестиращите да не нарушават обществения ред. Това продължи около 40 минути, като през това време многократно имаше замеряне на сградата на Народното събрание, включително и с камъни.

Специализирани полицейски сили дойдоха в района на Народното събрание, както и ръководството на СДВР. Заради ритането на металните заграждения, полицията, която беше зад загражденията, излезе на площада, и застана пред тях. Протестиращите бяха обградени от всички страни от полицаи, с каски и щитове, част от тях дълго време продължиха с ритането и блъскането по металните заграждения, докато разбраха, че не могат да ги разместят. Около 14,30 часа шестима протестиращи успяха да пробият кордона от полицаи и застанаха пред главния вход на парламента. Двама полицаи разговаряха с тях, за да се отстранят, докато останалите продължаваха да скандират „Оставка”.

През целия ден в района на протеста бе изключително шумно от скандирания, свирки, вувузели и тъпани. След приключване на заседанието на парламента, протестиращите блокираха кръстовището при Ректората на Софийския университет.

По-късно влязоха в нов сблъсък с полицията, този път на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "Мария Луиза". Там малката група протестиращи беше обградена от всички страни от полиция. По-късно стотина души от протестиращите се върнаха обратно пред парламента, като бул. "Цар Освободител" в столицата остана блокиран дълго време от кръстовището с бул. "Мария Луиза" до Ректората на СУ.

Осем души са отведени в две районни управления по време на протеста в столицата. Те са отведени в най-близките районни управления, обслужващи центъра на София. Изчаква се да бъдат извършени проверки, за да се определи колко от тях остават задържани с полицейска мярка и кои ще бъдат предупредени.